iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общинска наредба забранява шумните прахосмукачки. А цеховете в жилищни сгради?

Проверка на iPernik относно бездействието на институциите по скандалния случай с терора на шивашкия цех в кв. "Твърди ливади" изкара наяве скандалното неспазване на общинските наредби, дори и от самите хора, които са ги писали и са отговорни за съблюдаването им.
 
Оказва се, че Н А Р Е Д Б А № 1 ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЕРНИК и по-специално - глава втора "ОСИГУРЯВАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД" гласи:
"(4) В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване на изискванията на съответните хигиенни норми, ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (зъболекарски, прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 09.00 до 14.00 и от 16.00 до 21.00 часа."
 
Оправданието на общинарите за нехайството спрямо съдбата на 12-те семейства от проблемния блок идва на основание, даденото от тях самите позволение за развитие на търговска дейност, което едва ли някой е очаквал до какво ще доведе.
 
Само, че във въпросната наредба, в глава "Контрол и наказания" ясно е отбелязано, че именно общинските служители са онези, които могат и трябва да следят за ненарушаването на обществения ред, макар и в рамките на законно издадените и функциониращи разрешителни. При първо нарушение глобата е до 500лв, а при второ и последващи системни нарушения - в случая на максимално допустимите стойности на шум - може да бъде наложено наказание на юридическото лице - лишаване от право да упражнява съответната професия или дейност за срок от един месец до две години.
 
Отговорни за съблюдаването на тези контролни и наказателни мерки са:
1. Кметът на Общината и упълномощени от него заместник кметове;2. Началникът на общинската полиция и упълномощени от него лица;3. /нова Решение на ОбС №201 от 2004г./ Началниците на съответните полицейски служби и упълномощени от тях лица.
 
 
След вчерашния ни сигнал до Нова Телевизия по повод спрения материал за шивашкия цех, той все пак беше излъчен тази сутрин в предаването "Здравей България".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.