iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Читалищен шеф в Перник: "Пари нема, действайте!"

Пари за дейности в читалищата няма да има и през следващата година.
 
Това заяви в Перник по Николай Дойнов - изпълнителен заместник- председател на Съюза на народните читалища, цитиран от "Фокус". В града се провежда двудневен семинар от програмата "Читалищна учебна година", участници в който са представители на 21 регионални експертно- консултантски и информационни центрове "Читалища" от страната. В доклада си Дойнов анализира икономическата ситуация, в която са изправени културно-просветните центрове през настоящата и през 2010 година. Резерви за набавяне на средства трябва да се търсят във всяка една посока, посочи той и допълни, че читалищата ще се обърнат за помощ към хората.
 
Надеждите са, че и спонсорите, които в момента са се оттеглили от читалищна дейност, отново ще се върнат може би към средата на годината. "Ще се обърнем и към бизнеса, който има много добро отношение къч читалищата, към областните управители за съдействие и към всеки, който може да помогне", каза Николай Дойнов. Той посочи, че не толкова приходите са намалени, колкото са увеличени разходите на културно-просветните центрове. Идва тежка зима, предстои отоплителен сезон, ремонтите на покривите гълтат много средства, уточни той.Липсват пари за костюми на децата-самодейци, за съвременни музикални и аудио-визуални средства, имаме нужда от много средства, заяви още той.
 
Спрени са средствата за закупуване на нови книги в читалищните библиотеки. В тази връзка са отпаднали 4 милиона лева за художествена литература.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.