iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очовечиха ли се турците от "Мапа Дженгиз"?

Въведен е работен график в турската фирма "Мапа Дженгиз", която е главен изпълнител на автомагистрала "Люлин", съобщи директорът на дирекция "Инспекция на труда" в Перник Анастасия Соколова.
 
Инспекторите направиха проверки на турската фирма след сигнал на КНСБ за поредица от нарушения на трудовото законодателство.Всички трудещи се на обекта са преминали на петдневна работна седмица. Графикът е утвърден и е разлепен навсякъде, уточни Соколова.
 
Нарушение е констатирано само в завода за греди. Там обаче работниците са декларирали, че желаят да работят без прекъсване 20 дни, след което да почиват, за да могат да се приберат по родните си места. На автомагистралата работят хора от цялата страна, каза Соколова.
 
Целият персонал е застрахован срещу трудова злополука. До 26 октомври заварчиците ще бъдат оборудвани със специално работно облекло. Заплатите на работещите на автомагистралата вече ще се изчисляват в Перник и ще се раздават персонални фишове. Ще бъдат въведени и ваучери за храна.
 
"Мапа-Дженгиз" вече работи изключително на пернишка територия и ще бъде инспектирана всеки месец, заяви Соколова. "Получени са сигнали, че плащането на работниците е ниско и че турците получават повече от българите. В тази сфера обаче ние нямаме правомощия", посочи Соколова.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.