iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разследване: Пак пернишка фирма замесена в източването на милиони

Колбасарска фирма върти рудници и мини. Вози боклука на Радомир.
 
В класацията на 24 часа "Топ 10 на най-скандалните ликвидации", попадна името на пернишката фирма "МЕС КО ММ 5" ЕООД.
 
Според изданието става въпрос за източването на над 2,4 млн. лева от бобовдолското "Колош" ЕАД, което обединява губещите  звена, мощности и пасиви на бобовдолските мини.
На 17 декември 2003 г.у след като въпросното дружество изпада в тежко финансово полжение неговият първи ликвидатор инж. Пламен Стефанов  сключил сделка с пернишката месопреработвателна фирма "Мес Ко - ММ 5" ЕООД за съвместна дейност. Схемата била проста - пернишките колбасари купували от "Колош" въглища по 40-45 лв. за тон, а ги доставяли на ТЕЦ "Бобовдол" на почти двойна цена. Така от "Колош" били източени към частната фирма за 6 месеца около 700 хил. лв., а за година и половина - 2,4 млн. лв.
 
Никой и до днес не казва защо "Колош" директно не е доставял кюмюра на централата, а е потърсен посредник. И защо този последник е предприятие за месопреработка.
 
В далаверата е забъркана и третата страна по криминалния казус - ТЕЦ "Бобовдол". Както отбелязват експертите от бившето енергийно министерство в анализа си, въглищата са продадени на ТЕЦ-а със завишени цени вследствие на което през 2003 и 2004 г. електроцентралата е "заплатила неправомерно" над 5 млн. лева. Освен това за същия период доставчикът "Мес Ко ММ5" е фактурирал на държавното предприятие 47 хил. тона въглища в повече от реално доставените, за което пак "неправомерно" от ТЕЦ "Бобовдол" са изплатени още 3.2 млн. лева. Според специалистите общата щета надхвърля 8 млн. лева.
 
По тези случаи има заведени дела, които обаче не са стигнали до никъде.
 
----------------------
Коя е фирма "Мес Ко"?
Проверка в регистрите показва, че управител на пернишката фирма  е Любомир Тасев,  който има още три фирми - в Перник (включително и месокомбинат) и в София, занимаващи се с отглеждане на зърнени и фуражни култури. Дейността на "Мес Ко"  обаче въобще не се ограничава в сферата на колбасо-въглищната дейност. На 5-ти март тази година фирмата подписва с община Радомир договор за милион и половина лева за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на твърди битови отпадъци.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.