iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Показват забравени църкви и манастири от Пернишко на изложба в Радомир

Показват забравени църкви и манастири от Пернишко на изложба в Радомир
 
 Изложбата „Забравените български средновековни манастири и църкви из Пернишко" е показана в Радомир. Експозицията е подредена в местия музей „Войнишко въстание". Събитието е посветено на Деня на Радомир - Димитровден. Постуващата изложба са подредени и експонати от фонда на Общинския исторически музей в града.
 
Изложени са старопечатни книги, църковна литература - требник, апостол, миней, месечник. Особено ценно е Напрестолното Свето евангелие от 1870 година, отпечатано в Киево-печовската лавра в Москва. В експозицията има и купел за свето кръщение и кръст, на който са изобразени сцени от кръщението и разпятието на Иисус Христос.
 
На фотосите са показани и храмове от радомирските села Радибош, Старо село и Дрен, където през 19 в. за иконописвали възрожденските майстори Никола Образописов, Димитър Христов Христаки Зограф - син на Захари Зограф.
 
Изложбата е дело на пернишката фондация „Бъднини", управлявана от юриста Росен Иванов, който отскоро е в екипа на министъра без портфейл Божидар Димитров, фондация „Българска памет" на д-р Милен Врабевски и Регоналния исторически музей в Перник. Тя беше показвана в Перник, Кърджали и Трън. С особено голямуспех премина нейното гостуване в Националния исторически музей.По информация на директора на пернишкия музей Симеон Мильов 1/3 от всички църкви, манастири и оброци по българските земи се намират в Пернишкия край.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.