iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честито да е името на всеки Димитър и Димитрина!

На 26 октомври Църквата почита св. великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Той е един от най-тачените светии от православните в България. Според изследователите това се дължи и на непосредсвената му връзка с българската история.
През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край. През пролетта на 1187 г., започнала историята на Второто българско царство. Много военноначалници и пълководци са почитали св. Димитър, смятайки, че той ги води в битките.
Св. Димитър е роден и живял през 3 век в Солун и градът го почита като свой покровител. Преданието разказва, че от мощите му се стичало благовонно миро, с което се свързват много чудеса. Днес те се пазят в голяма базилика в Солун, която се посещава и от много перничани.
На иконите св. Димитър е изписан като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.
На днешния ден празнуват всички с имена Димитър, Димитрина и производни на тях.Според народната традиция това е празника на строителите.На този ден Радомир чества своя Ден на града.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.