iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Директори си искат чипса в лавките

Директори си искат чипса в лавките

Децата бягат до съседните магазинчета всяко междучасие
Директори си искат чипса и вафлите обратно в школските лавки. Вече има изпратени предложения в Регионалния инспекторат по образованието (РИО) за промяна на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците.
 
"Ултимативно е поставено всичко за асортимента, който се предлага в училищните лавки. Тук тези храни и напитки не могат да се продават, а в съседните магазинчета и барчета могат. Такава наредба прави училището непривлекателно за децата по още една причина, тъй като това е рестрикция", обясняват експерти.
 
Споровете около наредбата, които вървят още от нейното стартиране преди месец, не пречат на децата във всяко междучасие да нагъват не особено здравословни храни. В лавките все пак са оцелели различни видове сандвичи с шунка или кашкавал, кренвиршка, пици полуфабрикати, бейкролс, кубети, шоколадови пръчици, шоколад, който единствен е разрешен за продажба.
 
Директорите на училища спазват за момента наредбата на Министерството на здравеопазването, но очакват тя да бъде променена. Според тях по този начин се застрашава безопасността и здравето на учениците, тъй като те излизат навън, за да си купят тези неща, които не намират в бюфета.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.