iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Протестите на медиците в Радомир продължават и на празника

 
Протестът на медиците от общинската многопрофилна болница в Радомир болницата продължава и днес - на празника на града. Мирно шествие ще тръгне в 10,30ч. от здравното заведение и в 11ч. ще спре пред официалната трибуна.
 
Персоналът на болницата протестира в петък пред сградата на общината. Здравното заведение е натрупало над половин милион лева дългове. Ангажираните там лекари, медицински сестри и санитарки са на границата на физическото си оцеляване, заяви лидерът на регионалния синдикат на КНСБ Наташа Ангелова. Болнцата няма консумативи, лекарства, под въпрос е отоплението през настъпващата зима, се посочва в декларация на колектива до областния управител, председателя на Общинския съвет и кмета на общината Радомир.
 
Протестиращите настояват да се направи ревизия на управлението на болницата за периода 2002-2009 година, да им се даде отговор, защо са били освободени, без да им се потърси отговорност тримата бивши управители на медицинското учреждение.Медицинските работници настояват Общинският съвет като принципал да поеме отговорност и с всички средства да запази специалистите и лечебното заведение, което обслужва три общини.  Те искат и оставка на целия общински съвет по морални съображения, защото в момента местните законодатели получавали заплати между 750 и 900 лв. месечно.
 
Кметът на Радомир Красимир Борсов заяви, че подкрепя исканията за запазване статута на многопрофилната болница. Борисов призова да се търси решение на национално ниво с помощта на Министерството на здравеопазването.
 
На митинга дойде и областният управител Иво Петров. Според него, болницата е общинска и дори в условията на криза общината трябва да намери средства за съществуването й. Петров призова да не се прехвърлят отговорности между институциите.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.