iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Икономическа полиция проверява Топлофикация Перник

Икономическа полиция проверява Топлофикация Перник

Икономическа полиция проверява „Топлофикация Перник".
 
Това съобщиха от Окръжна прокуратура, цитирани от радио "Фокус"-Пирин. Работата се наблюдава от прокуратурата. На инспекция са подложени всички документи - сключени договори и получени средства по проекти и програми, от Европейската банка за възстановяване и развитие и от републиканския бюджет. Ще бъде обхванат период от 2003 г. досега. За това време дружеството е управлявано от трима директори - Игнат Божинов, Симеон Георгиев и Стойчо Василев. Проверката е предизвиката от Върховна касационна прокуратура след сигнал от министъра на икономиката и енергетиката. В момента освен инспекцията от трима представители на икономическа полиция, в „Топлофикация" тече и одит на Държавен финансов контрол.
Започналата миналия петък проверка, изискана от МИЕ, трябва да приключи до 30 дни. Засега икономическа полиция работи на място. Документи не се изземват.
„Топлофикация" има изтеглен заем в размер на 22,6 милиона евро от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. 14,6 милиона от тях бяха инвестирани за реконструкцията на пети парогенератор, а 8 милиона евро - за подмяна на преносната мрежа.
 
Пернишката „Топлофикация" е в несъстоятелност заради дългове от 140 милиона лева. Наскоро съдът отхвърли и предложената оздравителна програма от дружеството.Магистатите задължиха синдика, който е вносител на плана, в 7-дневен срок, което означава до 20-ти октомври, да измени и допълни плана съобразно направените възражения от АДВ и допълнително приетите от съда вземания на кредиторите и да внесе оздравителната програма за разглеждане в съда. В 7-дневен срок от внасянето на актуализираната оздравителна програма, ПОС трябва да се произнесе дали допуска направените допълнения и да насрочи ново събрание на кредиторите, на което да бъде разгледан оздравителният план в новия му вид. Насрочването на новото събрание на кредиторите трябва да бъде в срок до 45 дни от датата на определението на съда, с което допуска плана за разглеждане.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.