iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха в Голо Бърдо центъра на Балканите

Откриха в Голо Бърдо центъра на Балканите

Отдавна коментирана догатка се оказа факт. Географският център на Балканския полуостров е в Голо бърдо. Наскоро компютърен спец от Перник открил по безспорен начин точното му място до старо светилище в най-близката до града планина. Новината разкри директорът на Регионалния исторически музей Симеон Мильов. Негов близък му доверил, че както бил на разходка по потайните голобръдски места изведнъж се почувствал особено. Станало му леко - сякаш му поникнали криле. Човекът от години е на „ти" с най-новите технологии. Навремето той бил създателят на първия електронен вестник у нас. С помощта на GPS с точност определил координатите на магическото място. Като се прибрал у дома, забил върха на пергела върху картата там, където била засечената от него точка. Очертал кръг и така открил центъра на Балканския полуостров. Откритието не подлежи на съмнение, защото е доказано по най-безспорен начин чисто математически.
 
 
Това, че центърът на Балканите е някъде около Перник се говори отдавна. Доскоро се твърдеше, че той се намира тъкмо на мястото, където някога се е издигала древната базилика от раннохристиянските времена - в подножието на хълма, наречен на името на болярина Кракра.
 
Симеон Мильов пък твърди, че от всичките 37 планини в България 17 се намират в пернишко и всяка от тях къта в недрата си свети и чудотворни места.
 
На снимката: Останките на раннохристиянската базилика в подножието на хълма „Кракра".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.