iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник назначава 20 домашни помощници за 40 нуждаещи се

 
В момент, когато много общини, в това число и столична, ограничават социалните си услуги за хората с увреждания и възрастните, Община Перник ще назначи 20 домашни помощници за 40 нуждаещи се възрастни и самотни хора. Това става възможно в резултат на спечелен проект, който днес беше официално представен в Конферентната зала на Двореца на културата. Домашните помощници ще бъдат избрани между предложени от Бюрото по труда безработни по специални критерии и след интервю. А желаещите да станат потребители на услугата могат да подават документи в Административно- информационния център на Община Перник в срок до 15 ноември.
Разработката „Грижа в семейната среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора - дейности „Социален асистент" и „Домашен помощник - фаза 2" е на обща стойност 96 850 лв. и се финансира със средства от Европейския социален фонд и националния бюджет чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Договорът е подписан през юни 2009 г. Срокът за изпълнение е 12 месеца.
Чрез предоставянето на услугата „Домашен помощник" ще се подобри качеството на живот и социалната интеграция на възрастни и самотно живеещи хора в общината. За тях ще бъдат осигурени по-добри жизнени условия в домашна, позната за тях среда, като ще бъдат задоволявани ежедневните и здравните им потребности. Наетите безработни ще придобият умения, които ще могат да им послужат и след приключване на проекта.
Проектът беше представен от ВрИД кмета на Община Перник арх. Михаил Михайлов, инж. Нелета Вълова - директор на дирекция „Хуманитарни дейности" в общината и ръководителят на проекта Ели Димитрова. „На представянето присъстваха социални работници и специалисти, кметове на населени места, граждани и потенциални потребители на услугата.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.