iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Репетиция за земетресение по либрето за оперета - снимки

Репетиция за земетресение по либрето за оперета - снимки

При отлична организация и спокойна публика земетресение от 7-ма степен по Рихтер разлюля Синдикалния дом в Перник вчера. Сред зрителите на обиграните и координирани действия на четири спасителни звена - от Гражданска защита, Пожарната, Спешния медицински център и Полицията, беше областният управител на Перник Иво Петров, който всъщност ръководеше"земетресението" в качеството му на шеф на кризисния щаб за действия при бедствия и аварии.
 
Като в измислен екшън, но построен по-скоро като оперетно либрето, отколкото като скалъпен филм, едно след друго се развиваха действия, които, да не дава Господ, никой не си пожелава. Вследствие на земния трус 10-етажната сграда на Синдикатите в центъра на града гореше. Входът беше затворен от паднали винкели и дървета. Подземията плуваха във вода. Обучените екипи действаха като навити - справиха се с препятствията, потушиха бързо пламъците и спасиха хората, намиращи се във високата сграда. Алпинисти свалиха по въже закъсали по етажите. Аварийно-спасителният екип към Гражданска защита за секунди наряза катастрофирала кола и извади пострадалия. Химиците тампонираха пробита цистерна и събраха в специален резервоар изтичащ бензин. Полицаите се справиха с мародери, плячкосващи ценности в кризистната ситуация. Линейките хвърчаха като ... линейки.
 
Единната оповестителна система е пропуснала само 2-3-ма от всички 90 потърсени лица в общините Перник, Брезник и Трън, които бяха включени в областното обучение. Отчетени бяха адекватни и навременни действия на четирите екипа. Те получиха много добра оценка и от губернатора, и от представителя на главна дирекция "Гражданска защита" Васил Кацарски. Гостът от София не скри, че е имало дребни пропуски, но те били само за вътрешна консумация и вече имало мерки за отстраняването им.
 
За първи път в страната беше приложен новият план за действие при бедствия и аварии в реална обстановка, беше отчетено след разбора на учението.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.