iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Калпави общинари виновни за катастрофите през зимата

За периода от 01.11.2008г. до 31.03.2009г. /есенно-зимен период/ на територията на пернишка област са настъпили общо 1039 ПТП, от които 58 са тежки ПТП с 10 убити и 58 ранени участници в движението, сочи анализ на пернишката полиция.
 
През този период са настъпили 15 тежки ПТП с участието на пешеходци, като при тях е загинал един и са ранени петнадесет. ПТП настъпват най-често в населените места и предимно в тъмната част на денонощието - в часовете от 06.00ч. до 08.00ч. и от 17.30ч. до 19.30ч. От 16 пострадали пешеходци, 10 са пострадали при движение през нощта и при намалена видимост, а половината от хората са над 66 години.
 
Сред основните причини за катастрофите в този период на годината, изтъкнати в доклада са липсващо или недостатъчно улично осветление, липсващата или неефективна сигнализация на пътищата с пътна маркировка и пътни знаци както и непочистените пътища при снеговалежи.
 
От МВР посочват и вината на шофьорите, движещи се с несъобразена с пътните условия скорост, както и неизправните и нерегулирани светлини и светлинна сигнализация на автомобилите.
 
От полицията дават някои препоръки за шофьорите, сред които: да не се пестят средства за пълната изправност на автомобила, да се движат с по-ниска скорост при преминаване над подлез, да се движат по-бавно близо до спирки на обществения транспорт, да се предпазват от коварни хлъзгави участъци.
 
Служителите на реда съветват още шофьорите да внимават за така наречените "аквапланинг", когато при висока скорост по наводнено платно и износени гуми  автомобилът става неуправляем, носейки се като водни ски върху водния клин между асфалта и гумите.
 
"Правилно и безопасно при навлизане в заледен пътен участък е да запазите самообладание и постепенно, плавно да намалите скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка, вместо рязко да се натиска газта, което може да доведе до загуба на контрола над автомобила.", припомнят на по-неопитните шофьори службите на реда.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.