iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Магистрати разпъват чадъри

Матистрати разпъват чадъри. Съдебната палата в Перник е без покрив, течовете стигат до втория етаж, съобщава Градски вестник.
В съда се работи на полеви условия.  За да опазят техниката и документацията колегите са принудени да дават дежурства по време на дъждовете. Действат като групи за бързо реагиране, слагат легени и кошове, там където течовете са най-много, разпъват найлони, алармират адвокати.
 
Месеци след първата тухла за надграждането на сградата с още два етажа, която символично беше поставена на 16 юни, строителството забуксува. То трябваше да бъде извършено със средства, предвидени за капиталови разходи от Министерството на правосъдието. Финансирането по сключените от ведомството договори обаче беше спряно и работата преустановена. Сега съдът е само на плоча. Ако не се преприемат мерки и не се изгради временен покрив, нищо чудно да се стигне дотам в сградата да се ходи с чадъри.От фирмата, с която е сключен договорът- столичната БББ Тераком ООД отказаха информация, какво ще се случи оттук- нататък. Обърнете се към Министерството на правосъдието, контрираха от офиса им. Магистратите в Перник също не са склонни да коментират случващото се. Договорът е между министерството и фирмата, не знаем дори за какви пари става дума, обясниха работещите юристи в течащата сграда, но не скриха че искрено се надяват да не карат цялата зима само на плоча.
 
Според информация, публикувана в сайта на правосъдното ведомство, предишното ръководство на Министерството е сключило редица неизгодни договори за стотици милиони лева. Най- фрапантните два от общо 37- за нуждите на Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура и строежа на Съдебната палата във Варна са на обща стойност над 302 млн. лева. Проверките са установили, че масово по договорите са сключвани клаузи с неоправдано високи неустойки. Договорите са дадени на прокуратурата и Министерство на правосъдието ще започне дела за развалянето им по съдебен път.
 
Осведомени твърдят, че за пернишкия съд предвидените средства били 7 милиона. В момента пък се изготвял проект за временен покрив, като стойността на проекта била около 150 000 лв.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.