iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гръм и мълнии в пернишките панелки

Почти всички панелни в Перник нямат система за мълниезащита или тя от години е неизправна.
 
Това е мнението на специалисти от бранша, предлагащи цялостна система за мълниезащита на сгради и открити обекти.
 
За последното десетилетие гръмотевичната активност у нас нараства и сега падат два пъти повече светкавици на квадратен километър.
 
По време на ремонти например системата за защита от мълнии просто се премахва, а после никой не я възстановява, комементира управителят на фирма „Евро Инженеринг" инж. Христомир Иванов . При смяна на хидроизолация на плосък покрив панелка майсторите намират кабели, режат ги, изхвърлят ги, слагат новата изолация. Друг е въпросът, че защитата от гръмотевици при строежа на панелките е правена от мрежи тънко арматурно желязо, поставени под изолацията на покрива, която не спомага системата да работи добре, допълва инж. Иванов.
 
Според него у нас никой не проверява дали жилищните кооперации имат защита от мълнии и нормативната уредба не задължава никой да го прави.
 
С неефективна защита са и 80% от новите сгради,  защото съоръженията са неправилно изградени. Това може да се избегне, ако инвеститорът плаща допълнително на проектанта на защитата да наблюдава изпълнението.
 
За обектите е важна не само защитата от директното попадение на мълнията, но и от вторичното й въздействие върху електроуредите, казва собственикът на „Евро Инженеринг". Модерната електроника е много чувствителна и лесно се поврежда от подобно въздействие. Решението е просто с монтирането на няколко евтини уреда в електрическите табла в сградите, добавя той.
Техниката не струва много. Според специалиста цялостните надеждни мълниезащитни системи не изискват големи инвестиции, но само 7-8% от тях се правят професионално, оставалите са дело на фирми без нужния опит. Най-честата грешка е гръмоотводът да се закрепва върху дървени елементи от конструкцията, които са лесно запалими.
 
Вече няма проблем да се защитават от светкавици не само сградите, но и открити обекти - стадиони, голф игрища, училищни дворове, добавя експертът. Дори може да се обезопаси и плажната ивица. Това се прави със специални мълниеприемници с изпреварващо действие. Те представляват топка, която има много по-голяма защитна зона от пръчките, така познати ни от покривите на сградите, уточнява инженерът.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.