iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Детска учителка представи втора стихосбирка

Детска учителка  представи втора стихосбирка

Бившата детска учителка Пенка Чанева - Спасова представи в Младежкия дом втората си стихосбирка, наречена "Към Нирвана". Сборникът съдържа широк периметър от чувства и философии, които водят към преосмисляне на житейския път.
 
Авторката сама дава обяснение на понятието "Нирвана" като пробуждане, усъвършенстване, извисяване, духовна чистота... Нирвана е хармонията и стоицизма на най-фините и чувствителни структури на човешката душа. Нирвана е върховата точка, до която достига човек след дълъг и мъчителен, но задължителен катарзис, за да възприеме себе си като частица от мироздранието. Това е собственият и трънлив път, по който върви Пенка Спасова и нейната "обрулена душа". Много жива за авторката е емоцията, наречена Перник. В стихотворението си "Учителка" тя изповядва: "Мойта младост аз раздадох на пернишките деца и живот и младост на теб посветих."
На нашия град тя посвещава две много ярки и силни творби - "Кукери" и "Зима в Перник". Те са включени в пернишкия сборник-мемоари "Нашата младост и зрялост", който излезе през настоящата година.Стихотворението "Кукери" пък е намерило място в антологията "Галерия към слънцето"- 80 стихотворения и поеми за Перник, посветени на юбилейната годишнина на града.
Първата стихосбирка на Спасова "Обрулена душа" съдържа 76 стихотворения и излиза през 2006г. Болшинството от тях отразяват майчината болка и драма след трагичната загуба на дъщеря й.
 
Пенка Спасова е родена в бургаското село Соколово. Като съпруга на военен живее в много градове в страната. Любим за нея обаче става Перник, където от 1960г. се установява със семейството си. Работила е като детска учителка 11 години в ЦДГ "Родолюбче", намираща се в пернишкия парк и в ПМГ "Хр. Смирненски" - 17 години. Пенка е отгледала две дъщери - д-р Валентина Спасова и д-р Румяна Спасова. Има двама внука и една правнучка. Но съдабата й поднася най-голямата човешка мъка в живота. На 6 май 2002г. при катастрофа в Либия загива дъщеря й Валентина. На нея тя посвещава голяма част от стиховете си.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.