iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Призрачно ГКПП глътнало 19 милиона

Призрачно ГКПП глътнало 19 милиона

Призрачната нова сграда на ГКПП "Стрезимировци", която повече от 10 години стои незавършена, глътнала 19 милиона лева народна пара, съобщава тези дни "24 часа". Репортери на изданието наскоро попаднали на запуснатия граничен пункт и останали шокирани. За медиите в Перник обаче темата е повече от брадясала. Знак за това е израстналата десетгодишна брезичка в незавършена митничарска будка на ГКПП-то, заснета от камерата на 24 часа.
 
Внушителната сграда с по 4 пътни ленти за влизане и излизане бездейства само на метри от стария ГКПП. Широк елегантен покрив осигурява сушина не само за постройката, но и за платната с будките за митническа и гранична проверка. Митничарите разказали, че строежът е от 1995-1998 г.Според тях на довършването му попречили американските бомбардировки над Сърбия - когато започнали от София дошла заповед "Стоп". Истината е малко по-различна. Работата опираше до пари.
А необходимостта от градеж на нов пункт възникна заради засиления трафик по време на югоембаргото в началото на 90-те.
 
Тогава повечето минаващи прекарвали оттатък по туба-две бензин, за да се изхранват. За по-големите далавери напомнят две отдавна изоставени бензиностанции в близкото село Слишовци.
 
До новия граничен пункт води широк асфалтов път, който заобикаля селото. Недоволството на местните жители, че шосето за Сърбия минава през центъра на селото, всъщност било една от основните причини за строежа.
 
Границата цепи Стрезимировци на две по силата на Ньойския мирен договор от 1919 г. Пунктът е в самия център на селото. Старата сграда на митницата е пропукана и като нищо може да рухне, твърдят служители.
 
За 10 г. само веднъж дошъл на проверка министър Николай Василев. Възмути се много, разфуча се, като видя изоставената сграда и изградената инфраструктура и обеща лично да се заеме със случая, разказали местни жители. Обещанието му обаче не беше реализирано. Като министър на държавната администрация Николай Василев дойде дапровери правилна ли са написани на латиница българските наименования по табелите и да обяви въвеждането на "единен фиш" в обслужването.
 
През четирите години на управление на тройната коалиция от областната управа в Перник често съобщаваха, че в бюджета има заделени пари за завършване на сградата. Формалната пречка беше финансова претенция на фирмата изпълнител "Паки Инжинеринг", прекръстена от "24 часа " на"Паркинг инженеринг". В дългата сага по съдебния спор по едно време се съобщи, че собствениците на фирмата двамата братя Славчо и Сим чо Захариново са се споразумяли с финансовото министерство и градежът ще продължи. Обещаваха даже откриване на безмитен магазин и модерни тоалетни. Това обаче не се случи.
 
Сега през пункта минават по-малко коли, отколкото на Калотина.. Но когато Сърбия влезе в ЕС, визите ще паднат и пунктът ще потрябва, пише "24 часа".
Позовавяйки се на публикации в пресата репортерите твърдят, че в съоръженията на незавършеното ГКПП са вложени 19 млн. лв. От агенция "Митници" пред тях коментирали, че знаят за сградата и отскоро въпреки кризата се търси вариант за нейното довършване.
 
Служители на агенцията, пожелали анонимност, си припомниха, че строителството започнало, когато в митниците все още оставали 4% от приходите. Според едни строежът глътнал близо 15 милиона лева, според други - много повече. Градежът обаче се проточил, появили се разногласия кой да финансира доизграждането на километър и половина път до него. Пътят обаче е изграден.
Вероятно цялата истина се знае от тогавашния шеф на митницата в Перник Венцислав Деянов. Срещу него няколко години се водеха дела, но беше оправдан и възстановен на служба в друга митница. По негово време амбициозен строеж на митниците вървеше и при трънското ждрело на река Ерма. В трънския край се носят легенди за неговата близост с президента Георги Първанов. Основание за това са назнечените негови близки на служба в Президентството.
 
Според експерти за довършването на комплекса не са нужни милиони. Преди година-две ставаше дума за суми между 400 и 850 хиляди лева.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.