iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметът забранил късно снощи протестиращите в Бучино да блокират пътя. Полицията ги гони

Кметът забранил късно снощи протестиращите в Бучино да блокират пътя. Полицията ги гони

Жителите на пернишкото село Голямо Бучино протестираха от двете страни на пътя Перник - София, преминаващ през центъра на населеното място. Те настояват за изграждане на отбивка до селището от новостроящата се автомагистрала "Люлин".
Със заповед на зам.-кмета по сигурността Иван Джегалски късно снощи е забранено на протестиращите да преграждат пътя, каквото намерение те имаха. Затова полицаи следят за спазване на заповедта и парираха опит на протестиращите да преградят шосето, съобщи БТА.
Един от поводите за протеста е, че аутобанът пресича селото на две, но за да го използват, жителите му трябва да изминат 12 км от едната страна и 15 км от другата. Изграждане на отбивка е било обещано от бившия министър Асен Гагаузов, която до момента все още не е проектирана.
За пореден път хората се оплакаха, че имотите им са затрупани с пръст от главния изпълнител на автомагистралата - турската фирма "Мапа Ченгиз". Имотите ни са съсипани. Плащат ни  символични обезщетения, определени по усмотрение на турската фирма, разказват протестиращите.
В кметството на селото се съхранява официално писмо от турската фирма, в което един декар земя е оценен на 13 бали трева. Всяка бала струва пет лева, което означава, че цената на обезщетението за един декар е 65 лева, е посочено в документа.
Жителите на селото се опасяват и че ще останат без вода, защото се бави изграждането на ново водохранилище.
Обмисля се протестите да продължат всеки ден.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.