iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Привършиха маските за грип

Всички препоръчват да слагаме маски като профилактика срещу свинския грип, а не можем да си купим, оплакват се в читатели. Първите сигнали дойдоха още в края на миналата седмица. За година сме продавали по 20-ина маски, сега за ден се глътнаха 200, твърди аптекар.
За три дни са продадени толкова хирургични маски, колкото се харчат за 3-4 месеца. "Имахме на склад около 130 хиляди, сега са 30 хиляди", казаха от "Медицинска техника инженеринг". Търсенето е повишено в пъти, обясни управителят Димитър Конов. Търсили ги за доставка дори от Агенцията по заетостта. Производителите не можели да насмогнат на темпото, очаквал се и допълнителен внос. Заявките ни чакали ред, защото Западна Европа ни изпреварила.
Аптеките очакват 170 хил. маски, първо 50 хил. до петък, до седмица и останалите. Доближаваме се до национална епидемия, всеки ден болните се увеличават.
 
1 кв. м марля стига за двама
От 1 кв. метър марля можете да си направите 2 маски. Ще излезе около 60 ст. бройката, но може да се ползва дълго. Фабричните еднократни, където ги има, са по 10-15 ст.
 
Може да се използва и тензух. Задължително е да има поне 3-4 пласта, обясни д-р Живка Димитрова, шеф на отдел "Здравна политика и първа помощ" в БЧК. Маската трябва да е с приблизителни размери 15 на 20 см. Задължително трябва да покрива и носа, и устата, в противен случай нищо не правите, обясни специалистката.
Задължително е маската да се сменя на 3-4 часа. Преди да я свалите, задължително измийте ръцете си. Развържете първо долния възел, след това горния и като държите внимателно за връзките, сложете маската в съд с капак. Пак измийте ръцете си.
След това работете само с ръкавици. Изперете маската, изсушете на слънце и я изгладете с ютия.
Като алтернатива за в краен случай може да се използва и голяма носна кърпа.
Във всички случаи, като говорите с хората по време на епидемия, спазвайте 1,5-2 м дистанция.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.