iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Броят на регистрираните кучета скочи двойно за месец

Броят на регистрираните кучета скочи двойно за месец

Двойно скочиха регистрираните домашни любимци в Перник само за един месец. И в момента грижовни стопани продължават да изпълняват процедурата по узаконяване на кучетата си, след като кметът на общината Росица Янакиева даде срок до края на октомври за извършване на задължителната регистрация и заплащането на годишния данък.
 
По данни на дирекция "Стопански дейности", общорегистрираните домашни кучета наброяват 247, съобщава "Градски вестник". С популяризирането на кметската заповед в тази връзка и срока за изпълнението й, в общината са вписани 107 домашни любимци само за един месец. За сравнение, от началото на тази година до месец септември включително, регистрираните четириноги са били само 6, а за периода от началото на 2005-та година, когато излиза наредбата за задължителната регистрация на домашните кучета, до този септември, узаконените питомци са 140 на брой. По-добрата информираност на гражданите, както и дискутирането на проблема си изиграха своята роля и най-вероятно срокът за регистрацията ще бъде продължен, коментираха от общинската дирекция. Повечето от новорегистрираните кучета се отглеждат в домашни условия, като минимална част от вписаните в регистъра четириноги се отглеждат в дворове. Следващата стъпка е да се определи как ще се спази Наредбата за придобиване, притежаване, отглеждане и контрол на регистрацията на животните на територията на община Перник по отношение на гражданите, които не са се съобразили с разпоредбите в нея и които подлежат на санкциониране. Регламентираните в документа глоби са от 50 до 500 лева.
 
При регистрацията на домашните кучета се заплаща такса 6 лева, срещу която се предоставя на стопанина медальон за четириногото с регистрационен номер. Същият номер се нанася и с печат в паспорта на кучето, който се представя при регистрацията. Вписаните в регистъра кучета се облагат и с годишен данък, като за отглежданите в градски условия любимци той е 12 лева, а за тези, отглеждани в селските дворове - 6 лева.
 
Друг ангажимент на общинската дирекция е и установяването на броя на домашните кучета, които се отглеждат в дворовете по селата и кварталите и които масово все още не са регистрирани. Преброяването им е заложено като част от ежегодното преброяване на домашните животни през декември.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.