iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник домакин на национална кампания за вредата от пушенето

Перник домакин на национална кампания за вредата от пушенето

Перник стана домакин на национална кампания за борба с тютюнопушенето. Организатор на инициативата е фондация "Имеон Балкани", съобщи ръководителят на проекта Юлия Борчева, цитирана от "Градски" в-к. Първият етап на кампанията ще се реализира до края на годината, а вторият обхваща цялата 2010-та. В първия етап кампанията ще бъде представена в 10 областни града на България. В тази връзка се организират изложба, замерване на съдържанието на въглероден окис в белите дробове на желаещите да се изследват, които попълват и анкета с цел проучване на общественото мнение за нагласата на хората към приетия закон за забрана на пушенето на обществени места.
 
В едноседмичния престой в Перник е предвиден и дискусионен форум-семинар на тема: "Да поговорим за пушенето", като проблемът ще се разглежда и от позицията на непушачите и от тази на никотинозависимите. Перник е четвъртият град, който е домакин на кампанията, след Пловдив, Стара Загора и Пазарджик. До края на следващата година, инициативата ще обхване всички областни и по-големи градове в страната.
 
Инициативата включва и представянето на изложба от карикатури, които също са подредени във фоайето на общинската сграда, където е настанен и екипът. Подборът е направен с цел с проблематиката да се запознаят повече хора на общественодостъпно място. Представените творби са част от организирания в тази връзка международен фестивал за пощенско изкуство, хумористична рисунка и карикатура, под наслов "От лулата на мира до табакерата". В проявата са участвали около 140 автори от 35 страни. Рисунките са оригинали на световно известни кариткатуристи.
 
Има доста хора, отказали цигарите в резултат на тази акция, сподели Борчева, като изрази надежда това да се случи и в Перник.В екипа, представящ кампанията в Перник, е включен и лекар - д-р Гарова от РИОКОЗ. След индивидуалните замервания с апарата, тя консултира на място изследвалите се за съдържанието на въглероден окис в белите дробове.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.