iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болните от грип все повече, въпреки обявената епидемия и грипната ваканция

Нивото на заболяемост миналата седмица е по-високо от предходната
 
От 2 до 8 ноември тази на територията на област Перник са регистрирани 187 случаи на остри респираторни заболявания и грип, т.е. обща заболяваемост 234,45 на 10 000 души население. Продължава да е високо нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания - става ясно от информацията за миналата седмица на регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, съобщава "Съперник".
 
Както е известно заради високите стойности на заболяваемост Министерството на здравеопазването обяви национална грипна епидемия на 6 ноември.С цел овладяване на епидемията и снижение на заболяваемостта е необходимо болните с леки и тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си , да се преустановят плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета , както и всички профилактични прегледи и имунизации.
 
В лечебните заведения за болнична помощ да се осигури леглови капацитет за приемане на насочените за хоспитализиране пациенти грип и или усложнения , да се прекратят плановите операции, да се преустановят свижданията.В детските градини медицинските специалисти с помощта на възпитателите да провеждат ежедневен филтър , като откритите болни деца се връщат обратно в домовете им и не се допускат на работа заболели лица от персонала.
 
От регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве препоръчват с цел ограничаване разпространението на заболяването от грип да се ограничат пътуванията; да се ограничат контактите; по възможност да не се организират масови събирания; да се преустанови влизането на външни лица в затворени колективи . Да се извършат дезинфекционни и хигиенни мероприятия - почистване с влажна кърпа и дезинфекция на замърсени повърхности, редовно миене на ръцете със сапун и използване на съдържащи спирт дезинфектанти за ръце, да се избягва пипане на очите, носа и устата, редовно проветряване на помещенията и осигуряване на добри хигиенни условия , включително подходяща температура, използване на еднократни кърпички за нос и марлени маски.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.