iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гонят 75-има перничани от домовете им

Гонят 75-има перничани от домовете им

75 перничани могат да останат на улицата без дом в началото на зимата. Това са живущите в блокове 5 и 6 на квартал „Бели брег". Правно-административният казус е сложен и в момента не може да се реши в полза на хората. Жилищата в блоковете 5 и 6 са собственост на „Мини в ликвидация" - Перник и са  обявени за публична продан.
 
От „Мини в ликвидация" заявиха,  че са в правото си - въгледобивът е закрит и всички активи се свеждат до нула. Така се погасяват задължения към кредиторите. Имуществото е описано от Агенцията за държавни вземания и по опис тя ще извърши продажбите. Блокове 5 и 6 също фигурират в този опис и до месец трябва да бъдат обявени за продан.
 
Законът дава право на работници в мината, живеещи под наем с десет години трудов стаж да закупят апартаментите си по определен ред с преференции на пазарни цени. За тази цел те трябва редовно да са плащали своя наем и да има подадена молба. От направената справка в „Мини в ликвидация" - Перник никой от живеещите в двата блока не е плащал наем от 2000 година насам. Няма и подадени молби за закупуване на имотите. Със случая е запозната и депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова, хората са в очакване тя да се намеси, за да не изкарат зимата под открито небе.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.