iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Здравната каса не вярва на партньори, спуква ги от проверки

Здравната каса не вярва на партньори, спуква ги от проверки

От 1 януари до 31 октомври 2009г. Районната здравноосигурителна каса в Перник е извършила общо 243 проверки на общопрактикуващи лекари, специалисти, стоматолози, лаборатории и аптеки , работещи на територията на Пернишка област, съобщават от администрацията й. Излиза, че всеки ден поне по един от партньорите на касата е бил подложен на някаква проверка.
Според изнесената статистика в извънболничната помощ и аптеките за посочения период са направени 75 медицински и 207 финансови проверки.
16 от проверките са по жалби на граждани. 18 са съвместно с НЗОК.
 
Констатираните нарушения са общо 182 - при медицинските и при финансовите проверки в доболничната помощ. В лечебните заведения за болнична помощ са извършени 27 проверки - 15 медицински и 7 финансови. Една от проверките е по жалба, 4 съвместно с НЗОК. В болниците са констатирани 19 нарушения, при 10 от проверките са установени суми за възстановяване.
Най-честите нарушения били свързани с оформянето на амбулаторни листа и рецепти.
Имало нередности в неспазването на работния график на условията за отпускане на лекарства. Установени са нарушения по изпълнение на обема на договорената помощ.Пропуски се наблюдават при приема на пациенти в болница по клинична пътека, както и при изготвянето на експертизи и досиета.
 
На изпълнителите на медицинска помощ, допуснали нарушения при изпълнение на договорите са наложени предвидените в НРД санкции.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.