iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дефицит на съдебни заседатели в Перник - квотата непопълнена (списък)

Дефицит на съдебни заседатели в Перник - квотата непопълнена (списък)

Перник изпадна в дефицит на съдебни заседатели. Поради липсата на кандидати областният център не можа да запълни квотата и вместо 36, местните съветници одобриха 27 желаещи да участват в заседанията на Окръжния съд.
 
Съгласно обявената процедура за избор на заседатели документи са подали 29 кандидати, но двама от тях не са отговаряли на изискванията за възраст съгласно чл. 67, ал. 1 от Закона за съдебната власт.
 
20 от избраните са жени и 7 - мъже. Средната възраст на над 30% от тях е над 50 години. Над 30 на сто от утвърдените са педагози.
 
Младите кандидати са предимно студенти по право, които трупат опит с участията си в съдебни дела.
 
Сред кандидатите имаше и такива, които си мислеха, че ще бъдат съдебни заседатели като тези от американските филми, но като разбраха, че разликата е съществена се отказаха.
 
Пернишкият окръжен съд трябва да има общо 60 съдебни заседатели. Общинските съвети на другите общини в област Перник също излъчиха свои списъци. Сега кандидатурите подлежат на одобрение от Общото събрание на съдиите от Софийския апелативен съд. Когато се избират съдебните заседатели за районните съдилища, те се одобряват от общите събрания на съдиите от окръжните съдилища.
 
Слабият интерес към обществената длъжност на съдебен заседател се дължи на липсата на заплащане, коментираха запознати. По норматив за заседание всеки заседател трябвало да получава 1/22 част от половината от основното възнаграждение на съдия в съответния съд. Това обаче не ставало. Заседателите в Районния съд В Перник не получавали нищо и това било по силата на заповед на ръководителя на съда, оплака се потърпевш. Затова и някои от по-младите заседатели не участвали в съдебни заседания, за които са разпределени.
 
 
Списък на избраните за съдебни заседатели в община Перник:1. Невена Крумова Атанасова2. Христо Борисов Ангелов3. Костадин Петров Костов4. Ева Ивайлова Димитрова5. Василка Методиева Петрова6. Людмила Костадинова Йорданова7. Седефчо Варадинов Димитров8. Емилия Стоянова Димитрова9. Емил Димитров Гусев10. Нонка Първанова Кръстева11. Мария Пенчева Андонова12. Иванка Иванова Атанасова13. Параскева Михайлова Иванова14. Ганка Асенова Милушева15. Елизабета Симеонова Асенова16. Диана Средкова Генова17. Елка Ангелова Георгиева18. Яна Красимирова Сотирова19. Ивайло Людмилов Стоянов20. Ива Петрова Емилова21. Данимира Симеонова Стоянова22. Ангелина Павлова Танчева23. Никола Мильов Радков24. Марияна Маринова Варадинова25. Станка Йорданова Рударска-Хинова26. Живка Борисова Цветкова27. Серги Стаменов Чупетловски
 
На снимката: Страшният съд - стенопис от Захарий Зограф в галерията на църквата в Троянския манастир „Успение Богородично"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.