iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Църква пълна с кравешки фекалии

Църква пълна с кравешки фекалии

 
Лайна, смрад и мръсотия съсипват централни райони на пернишкия квартал Църква. Безотговорни стопани гледат добитък в дворовете на домовете си в неугледни постройки. Двама животновъди са съсредоточили животновъдството не където трябва, сигнализира кметът на Църква Румен Петров, съобщава в статия за в-к „Вяра" Милена Грозданова.
Църковчанин, родом от трънското село Милкьовци, отглежда 6 крави в двора си. Бизнесът му е съчетан с пълна безотговорност. Стопанинът е запушил канализацията в района на имота си, който също е в центъра на квартала. Мръсната вода се връща в къщите на три домакинства. Съседите предполагат, че това ще доведе до още по-големи проблеми. Септична яма няма, съгласно изискванията на РВМС. Преди време кметът е давал пари от бюджета кметството, за да отпушва канализацията. Стръмен терен е затрупан с животински лайна от двора на живтновъда към границата със съседа му Владимир Богданов. Двамата му синове казват, че нямат нищо против отглеждането на животни, но че държат да се спазват елементарни хигиенни норми. Телената ограда между двата двора е поддала и полусрината. Животинските фекалии са трупани в дерето с години. Преди кравите, собственикът е гледал прасета. Между двата двора минава канал, който е заустен в канализацията и който добре е запълнен с мръсотия и урина. Миризливи жълти локви лъщят между двата двора. Гледката е гнусна и отвратителна.Съседите се притесняват, че при пороен дъжд има опасност затлаченото дере да причини наводнение и дворът ще плувне в жълта смрад и мръсотия. Така е станало преди години. Хората настояват торта от животните да се изкарват на друго място, а не да се зидат зад къщата на животновъда. През лятото смрадта се просмуква и вътре в стаите на живеещите в близост хора.За да се справи с упоритите стопани, които не щат да знаят законови изисквания, нито пък признават членство в ЕС, управникът на Църква поиска съдействието на общинския кмет Росица Янакиева. Комисия от Общината вече е била на място, за да вземе решение по казуса. Съставени са и актове за незаконните постройки.
 
В централната част на квартала друг местен жител гледа близо 120 овце и кози. Животните са били настанени в грозни обори, сковани на две, на три. Освен че са неугледни, поятите са и незаконни, твърди Румен Петров. От година време собственикът ходи по нервите и на кмета, и на съседите си. Те пък ходят по мъките, за да се спасят от мръсотията и смрадта. Кметът е засипан от жалби, а всяка сряда пред кабинета му неизменно идват хора и продължават да се жалят от животинската реалност, с която са принудени да живеят. Собственикът е предупреждаван няколко пъти да измести "фермата" си, която според разпоредбите трябва да бъде извън границите на населеното място. Заради нелегитимността на постройките му, ще му бъдат направени актове с максимална глоба. Санкцията е варира от 1 500 до 5 000 лева.
Овцете били натъпкани в обора така, че били принудени да спят прави. Първата им работа, когато излязат навън, е да легнат, защото са омаломощени от висенето на крак, разказа кметът. Заради ужасния им и мръсен вид кметът на Църква е викал природозащитници. "Не е нормално да има хора, които да защитават уличните кучета, а да няма такива, които да не ги интересува безобразното състояние, в което съществуват натъпканите като сардели овце и кози", казва той.
Урината от животните се просмуква в кладенците на съседите, жълти локви има и в чужди четири дворове. Никой вече не смее да пие вода от бунарите, че може и да се отрови, казва Румен Петров. Преди две години е имало подписка от целия квартал срещу собственика на животинското стадо. Кметът Румен Петров заяви, че голобата на собстеника ще бъде опростена ако премести животните си извън границите на квартала. Сега овцете временно са преместени някъде
 
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.