iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ни чул, ни видял за РИОСВ-Перник

Ситуацията около Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) в Перник ни вкара в старата френска чернобяла кинокомедия „Ни чул, ни видял", не само със сходството в сюжета, но и като метафора.
Очакваният Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите от днес е факт. Публикуван е на стр. 9 на днешния Държавен вестник - бр.92/20.11.2009г. Документът обаче не обаснява почти нищо за статута на инспекцията в Перник. Единствената промяна се отнася до териториалния обхват на дейността.
 
По силата на  Чл. 3. от този правилник Регионалните инспекции по околната среда и водите осъществяват своята дейност на територията на една или няколко общини съгласно посочените в приложение седалище и териториален обхват на дейност.
 
Измененията и допълненията съдържат ново приложение към този член и според него инспекцията в Перник ще развива своята дейност в общините Перник, Брезник, Трън, Ковачевци, Земен, Радомир. Освен това се уточнява, че започналите, но неприключили административни производства пред РИОСВ - Перник, до влизане в сила на правилника се довършват от РИОСВ - София.
Шефът на инспекцията Людмила Аначкова и ръководеният от нея екип, са цитирани от други медии да казват, че никой от министерството не им се е обадил, нито се е срещнал с тях, за да им обясни какво се случва и днес от Държавен вестник разбрали за преструктурирането.
„Очаквам да бъде преправено това решение, да излезе ново решение, в което РИОСВ Перник да остане да функционира. След консултации с министър Караджова мисля, че тя е стигнала до решението, че може да се търси друг вариант, а не да се закриват местните структури на РИОСВ", е цитиран да казва народният представител Петър Петров.
 
Своевременно (за първи път) до медиите беше изпратено и съобщение от областната управа в което се казва: „Публикуваното съобщение в Държавен вестник с днешна дата не противоречи на вече изнесената информация от страна на Областна администрация Перник. В Държавен вестник е постановено, че РИОСВ - регионална инспекция по опазване на околната среда, която до този момент е отговаряла за област Перник, Кюстендил и Самоков, се трансформира в ТИОСВ - териториална инспекция, която ще отговаря само за област Перник. Няма обявена информация, че ще се съкращават работници и служители в тази инспекция. Потърсено е официално становище от Пресцентъра на МОСВ. Очакваме отговор от министъра . При нова информация медиите ще бъдат своевременно уведомени."
 
В днешния брой на Държавен вестник няма друго „съобщение", свързано с РИОСВ- Перник освен Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите.С него по никакъв начин не се урежда статута на каквато и да било Териториална инспекция, материята не е уредена и в съществуващия Правилник, така че каква точно ще бъде перишката инспекция знае сигурно само министър Нона Караджова.Защо това не е известно на областния управител и на народните представители ще се опитаме да разберем, но напоследък се чуват гласове, че депутатите от ГЕРБ не били допускани до министрите и чакали ред.
 
По темата за закриването на РИОСВ в Перник пръв заговори екс депутатът от БСП Ненко Темелков. На рождения си ден на 5 ноември преди да почерпи журналистите по напитка, той ги почепи с новината за закриването на еко инспекцията. Тогава се оказа, че той е нодочул и губернаторът уточни, че само я преструктурират. Сега вероятно пък министър Караджова ще се окаже в ролята на недовидял, защото измененията на правилника не уреждат статута на териториална инспекция, а само свиват обхвата на дейност на регионалната. Може пък да се окаже и „техническа грешка", както на управляващите от ГЕРБ вече няколко пъти им се случва. И след обществен натиск „грешката" се оправя.
 
Едва ли в Перник има човек, който да не е убеден, че е добре да има ефективно работеща инспекция в района. Добре е това да стане ясно и на министър Караджова и дано се намери кой да й го обясни.
 
Иначе наистина може да стане като в онзи френски филм „Ни чул, ни видял".В него се разказва за бракониера с прякор Язовеца. По време на забрана за лов и риболов той снабдява с риба и дивеч всички в малкото френско градче Монпаяр, което има славата на най-спокойния град във Франция. Местният полицай все не успява да хване Язовеца по време на бракониерстване, но от момента в който Язовеца е несправедливо обвинен за престъпник и вкаран в затвора, Монпаяр вече не е най-спокойният град във Франция...
Перник е със славата на град с най-мръсния въздух. Може би от ГЕРБ си мислят, че като закрият инспекцията това ще се промени.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.