iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хелзинкският комитет брани домовете на ромите от "Бели брег"

Кметът на Перник Росица Янакиева към ромите: Като сте раждали, да сте си правили сметка за децата ...
 
Българският хелзинкски комитет е публикувал обширен материал на страниците си относно проблема с жилищата на десетки пернишки семейства, които предстои да останат на улицата, след като Агенцията по държавни вземания обяви имотите, принадлежащи ни Мини "Перник" в ликвидация. Ето и цялата публикация:
 
„На "Бели брег" живея. Има две стари блокчета срещу „Била"-та. Като стигнете, звъннете, ще изляза да ви посрещна" - така завършва разговорът ни по телефона с Ива.
 
На другия ден, рано сутринта, стигам до определеното място. Почти в центъра на Перник. Лесно откривам двете блокчета, строени в началото на ХХ век , през далечната 1922 г. - двуетажни, някога били жълти, сега с неопределен цвят, рухнали и грозни, без входни врати и прозорци между етажите. Звъня на Ива, тя излиза, ръкуваме се и ме кани в жилището. Изкачваме дървените стълбища към втория етаж и внимавам нещо да не се срути отгоре ми. Апартаментът вляво, където влизаме, се състои от кухня и стая. Сядаме в кухнята и предлагам на Ива да разкаже за проблема, който има не само тя, но още около 70 човека, живеещи в двете блокчета. „Омъжена съм, с две деца, безработна. Съпругът ми също е безработен. Живея тук от 2002 г., но по лична карта съм от 2003 г. Проблемът ни е, че след няколко дни ще останем на улицата. 17 семейства имаме съобщения от Агенцията по държавни вземания, че апартаментите, в които живеем, са обявени на търг с тайно наддаване. Значи, на нас така ни го обясниха - Мини „Перник", които са собственик на блокчетата и апартаментите, са в ликвидация. Били са много длъжници на държавата и ето тука си пише Агенцията им ги взимат и ги обявяват на търг. Като първоначалната цена тръгва на някои от тях от 7 580 лева. Едно от децата ми е с астматично заболяване. А на първия етаж, във втория апартамент живее семейство с шест малки деца и човек инвалид." В този момент влезе възрастен мъж. Интересува се кой съм. Когато разбра, че посещението ми е свързано с техния проблем, седна и се включи в разговора. „Казвам се Ангел Арсов. Аз живеем тук в блок 5 от 30 години. В мината работих 5 години, след това имам 11 години в ТЕЦ „Република", който се водеше към мината, и оттам се пенсионирах. И сега не знам къде ще отида и какво ще стане с мен."
 
От разговора ни стана ясно, че до 2000 г. всички семейства, живеещи в двете блокчета, са плащали наем на Мини „Перник". Имали и настанителни заповеди. След това никой от наемателите не е плащал и никой от наемодателите не е търсил пари за наем. Част от хората са ходили и искали да заплатят наема, но от Мини „Перник" им отказвали с мотив, че нямат право да събират наем. През тези години три семейства са успели да закупят жилищата, в които живеят, и в момента са собственици. Те не са застрашени от търга. Три семейства са се самонастанили в свободни полуразрушени апартаменти. Ремонтирали ги и заживели в тях. Де факто от 2000 г. насам обитателите на 17-те апартамента са останали да живеят в тях просто така, нерегламентирано.
 
До момента живущите са пуснали жалба до министъра на финансите, чрез съдействието на Областната управа за отмяна на търга.
- И какво се казва в жалбата ? - попитах.
- Ами обяснява се накратко случаят ни, че над 1 000 семейства ще останат без жилища.
- Как над 1 000 семейства ?
- Да, над 1 000 семейства ще останат на улицата. Като говорим не само за нашия квартал. Защото търгът тръгва оттук, но нагоре има квартали не с по 2 блока, а с много блокове. И в по-голямата част от тях живеят роми. Значи не става въпрос само за нашия квартал, става въпрос за още 4-5 квартала. С нас се поставя началото, защото сме били по-малко.
 
 
Освен това Ива Николова е имала среща с кмета на Перник Росица Янакиева, която помолили, ако е възможно общината да се включи в търга, да закупи апартаментите и те да плащат наем към общината. Само така няма да останат на улицата. „Кметицата каза, че общината няма средства. Викам, добре, госпожо, ние не можем да излезем 17 семейства с децата си на улицата. Тя каза, че нямала общински жилища, а вие - каза тя - като сте раждали да сте си правили сметка за децата ви. Това са думите на нашата кметица" - разказва Ива.
Процедурата от Агенцията за държавни вземания тече и за отделните жилища са обявени два търга. Според първото съобщение за първата група жилища може да се прави оглед от 2 до 6 ноември, а самият търг е насрочен за 11 ноември 2009 г. При второто съобщение за останалите жилища огледът е от 9 до 13 ноември, а търгът се провежда на 18 ноември.
 
Разбрали за посещението ми, в жилището на Ива влизат още хора. Млад мъж споделя, че не работи от години. Силвия, на 33 години, не е работила от три години. Съпругът й работи от време на време на градския пазар, като товарач. Имат и две деца. „Кажи ми как да участвам в търга - пита тя. - Никой от нас не работи. Банките не дават пари на безработни. А моето жилище е с начална цена 8 хиляди лева. Един квадратен метър ни е оценен на 262 лева. А външната стена, откъм шосето, се е напукала и когато идваха да мерят, им показах, като проврях отвън пръчка и тя се показа отвътре. А тоалетните са ни общи - отвън на двора".
 
Посетих и семейството на 35-годишната Иванка. Тя има шест деца. Освен за тях се грижи и за свекъра си, който е в инвалидна количка, без крака. Бай Петър живее в това жилище от 1957 г. Работил е в мината допреди злополуката. Има и настанителна заповед. „Освен това, че останах без крака, съм и с инфаркт, с диабет, с психически отклонения... С много болести съм. А сега ще ни изгонят и от квартирата. И къде ще ходим, не знам. Всеки ден се моля на Господ да ни помогне, защото държавата не може, като гледам. Никой не обръща внимание на такива като мен" - проплака възрастният мъж.
В последните месеци в отделни градове на страната започна принудително събаряне на къщи, в които живеят предимно роми. Ако се стигне до провеждането на търга, броят на бездомните роми в страната ще се увеличи с около 70 човека - безработни, деца и възрастни болни хора. И с колко ще нарасне броят, ако наистина се стигне до обявяване на търгове за всички жилища на Мини „Перник" в града на миньорите?
 
Безмълвни днес остават общините, социалните служби, агенциите по заетостта, отделите за защита на детето и всички останали институции, призвани да защитават правата на човека - право на труд, право на образование, право на достоен живот и още куп гарантирани от закона права. И когато всички призвани днес мълчат, то утре голяма част от тези хора се превръщат в контингент на МВР, съда и прокуратурата. Които не мълчат! И наистина става страшно!
 
Валери Леков

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.