iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбелязваме деня на християнското семейство и младеж

Отбелязваме деня на християнското семейство и младеж

По църковния календар на 21 ноември е празника „Въведение Богородично". Денят е свързан с въвеждането на Пресветата Божия майка в храма, когато била едва три годишна. Още преди да се роди Тя била обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна. Събитието не е разказано подробно в евангелските текстове, но е известно, че като дошъл денят малката Мария била въведена в Йерусалимския храм и била предадена на Йосиф, за да се грижи и бди над нея и по-късно да стане нейн съпруг. С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. През годините на социализма празникът не е отбелязван и в началото на 90-те години на миналия век честването му е възобновено. Редно би било на днешния ден всяко православно семейство да отиде с децата си в храма и там всички да чуят повече за празника, да се включат в светата Литургия и да се причастят със светите тайни Христови.
 
В Перник празникът беше отбелязан и със светска вечер, съчетала страници от Писанието със стихове и песен. Събитието събра в малкия салон на Двореца на културата представители на хора от няколко поколения, представители на институции и общиствени организации. Има ли ги християнските ценности в днешното семейство, колко е грешно да се живее без брак и свето венчание, как се грижим днес за душите на нашите деца и има ли за тях алтернатива на чалганизирания бит и култура, да се учи ли религия в училището - тези и други въпроси потърсиха отговор чрез слово, звук и светлина, обединена от идеята, че още може съвременното семейство да се сбере около „Огън от олтаря". По темата говориха началникът на Отдела за закрила на детето Румяна Герова, Румяна Борисова от Духовния Обществен съвет, Любка Лазарова от сдружение "Заедно за децата" и др. Пастор Витан Вълев разгърна страниците на Стария завет, които разказва за първото семейство на Адам и Ева.
 
Този ден е символ на единството на семейство, наречено още от св. Апостол Павел домашната църква, защото то е мястото, където крепне вярата в Бога, където детето и родителите живеят пълноценен живот в православната вяра. Но ние сме далеч от тази ценност заради ширещата се православна безпросветност. Законотворците си позволиха да узаконят съжителството на родителите без брак. Министър от сегашните управляващи, които уверяват, че изповядат християнските ценности, министър, който се кани да става комисар в християнска Европа от телевизора обясни, че няма нищо лошо да се живее без брак. Само епизодични са гласовете по темата и от средите на духовниците. Остава ни надеждата поне на този ден да мислим за своята отговорност пред бъдещите родители.
Снимките са от поетичната вечер "Огън от олтаря".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.