iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Смирнов дол вади меч от Троя

Чужди кинаджии полудяха по експонатите в пернишкия музей. Копие на уникалното оръжие върти и Брад Пит.
 
Уникално оръжие пази историческият музей в Перник. Бронзовият меч от времето на Троянската война е сред най-впечатляващите експонати. Той е връстник на великото преселение на морските народи и на тъмните векове на Гърция. Част от бурните процеси, морски плавания, открития, войни и завоевания случващи се през 13-12 век преди Христа са описани в "Илиада" и "Одисея" на Омир, пише "Стандарт" в неделния си брой.
 
Мечът е открит в района на пернишкото село Смирнов дол. Няма друг така запазен в света от типа Naue II. През късната бронзова епоха той е бил едно от най-мощните поразителни оръжия в ръцете на умелия боец. Предавани са от поколение на поколение и са били по-ценни от златото. Няколко такива екземпляра са известни на науката. Всички те имат следи от множество поправки и очевидно са били използвани няколко века. Пернишкият обаче е без драскотина. В музея го донася местен жител. Твърди, че го открил в пещера. Според специалистите обаче уникатът е изваден от разровен древен гроб. Със сигурност се знае, че е бил притежаван от висш воин.Показването на меча предизвиква фурор сред наши и чужди археолози. Миналата година група австрийски спецове дошли специално в миньорския град, за да правят анализ на бронзовата сплав. Италиански кинаджии пък си сверяват вида на реквизита по уникатите в музея. По техен модел са правени оръжията в лентите за Спартак и Юлий Цезар. Подобен на този от Смирнов дол е мечът, който Брад Пит върти в кинохита "Троя".
 
Оръжието е произведено от неизвестен майстор преди 3600 години, но изглежда като съвсем ново. В целия свят няма толкова добре запазено оръжие от тази епоха. "Мечът е от времето на Троянската война. Няма как да е на Ахил, защото според историческите извори Александър Македонски разравя гроба на героя и се кичи с доспехите и оръжията му", разказва археоложката Василка Паунова. Мечът предизвиква сензация на археологическия форум в Амстердам. Познавачите не могат да повярват на очите си. "При нас непрекъснато идват хора от киното, които искат да използват меча за изработка на копия на оръжията от древността. По този модел са правени оръжията за италианските продукции за Спартак, Юлий Цезар и "Версенженторикс" с Кристоф Ламбер", разказва Паунова.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.