iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметовете и премиерът се разбраха общините да съфинансират проекти с 5%

Кметовете и премиерът се разбраха общините да съфинансират проекти с 5%
През 2010г. общините ще съфинансират проекти по еврофондовете с 5 % от стойността им. За това се разбраха премиерът Бойко Борисов и ръководството на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) на среща в петък, в която взе участие и кметът на Перник Росица Янакиева. По рано през седмицата тя обяви, че ще настояват пред премиера това ниво на съфинансиране да бъде снижено, защото ще отежни общинските бюджети.
 
Вместо 5 милиона лева, колкото поискаха, общините ще получат общо 7 милиона от бюджет 2010 за зимното почистване на пътищата и за кърпенето на дупките по общинските шосета, стана ясно след срещата. По думите на Борисов самите местни власти ще си решават дали да ползват 2 милиона за кръпки по асфалта и 5 милиона - за зимната поддръжка на пътя, или обратното.
"След срещата с премиера сме по-спокойни за бюджет 2010 - имаме гаранциите, че ще получим предвиденото в него", коментира кметът на Смолян и председател на сдружението Дора Янкова. "Безкрайно сме впечатлени от разбирането на премиера и деловия режим", казва още тя, цитирана от bnews.
 
Стигнахме до разбирането, че трансферите за третото тримесечие ще бъдат 30%, съобщи още Дора Янкова. Кметовете срещнали подкрепата на премиера Борисов и за отпадне на блокирането на банковите сметки на общините при натрупани дългове и спрямо тях да се прилага същият режим, като при задълженията на държавата - те се натрупват, но без запор върху сметките в банката. Борисов обещал на общините от името на мнозинството и нов закон за местните данъци още в началото на януари.
 
"Аз съм на страната на кметовете пред държавната администрация", не скрива пристрастията си на бивш столичен кмет Борисов. Целта била надпартийно да се дисциплинират и държавата, и общините във взаимоотношенията си, особено бюджетните. Ако това не стане и не се използват еврофондовете за подобряването на положението в общините, няма откъде другаде да дойдат пари.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.