iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По 25 000 лева дължат наематели на общински жилища в Перник

 Сметки от по 25 000 лва дължат наематели на общински жилища в Перник. Това се казва в доклад на управителя на общинското тълговско дружество „Жилфонд" ЕООД Илиян Георгиев за финансовото състояние на дружеството за 2008 г., който е гледан на заседание на постоянната комисия към ОбС по "Икономическо развитие, инвестиционна политика и транспорт", съобщи агенция "Фокус".
 
От началото на 2009 г. са започнати съдебни дела срещу 38 некоректни наематели с големи задължения. Георгиев настоява проблемът да бъде разрешен, тъй като и предприятието изпитва затруднения. Казусът ще бъде внесен на следващото редовно заседание на ОбС. Наемателите на общински жилища имат натрупани сериозни задължения за неплатен наем и консумативи към Община Перник, Топлофикация, ВиК и ЧЕЗ. През 2008 г. Комисията по настаняването е издала само две заповеди за изваждане на некоректни наематели, въпреки че в чл.6 на всички договори за наем е посочено, че договора се прекратява при неплащане на наем за повече от два календарни месеца. Проблемът е трупан с години и е изключително сериозен. Дори и при принудително изваждане на наемателите, жилищата не могат да бъдат използвани, докато сметките не бъдат платени. Това обикновено трябва да направи Общината. По-голямата част от наемателите не поддържат жилищата и дори умишлено ги рушат, се казва още в доклада на управителя на дружеството. Като следствие, себестойността на повечето апартаменти е по-ниска от задълженията, които наемателите имат за наем и консумативи.
 
Затова Илиян Георгиев предлага да бъде сезирана Комисията по настаняването, като настоява тя да издаде заповеди за принудително изваждане на най-големите длъжници. Той смята, че трябва да се даде възможност на наемателите да закупят жилищата, в които живеят, като в цената се включат и дължимите суми. При обсъждането на проблема, комисията по "Икономическо развитие, инвестиционна политика и транспорт" се е съобразила с няколко неща. Членовете й са на мнение, че не е възможно през зимния сезон да се изваждат хора на улицата, пък било то и нередовни платци. Има и наложен мораториум от Общинския съвет за продажба на общински жилища, който явно трябва да се преразгледа и да се проведе сериозен дебат по тази тема. Към днешна дата Община Перник разполага с около 700 общински жилища. Решението на икономическата комисия, което ОбС или ще потвърди, или ще отхвърли, е да се даде срок до края на зимния сезон на некоректните длъжници, които трябва да погасят неплатените суми за наем и консумативи. Членовете на комисията препоръчват още до 01 април 2010 г. да се събере цялостна информация относно общинските жилища, включително има ли подадени заявления за тяхното закупуване.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.