iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хаос в експертизите по делото Николов - Стойков

Три счетоводни експертизи бяха изслушани днес по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков. Двамата са подсъдими заедно с още няколко души за това, че са "изпрали" около 14 милиона лева, придобити по програма САПАРД чрез фалшиви документи за фиктивен внос на нови машини.
 
Като свидетел днес се яви сочената за управител на фирма „Чубра" Лазарина Георгиева. Тя отсъства от предното заседание, а днес се яви заедно с адвокат, който да я съветва. Оказа се, че това е Емил Милев - бившият прокурор от Сливница, който нашумя покрай делото срещу обвинителя от ВКП Ангел Дончев. Според обвинението Дончев е взел от Милев 20 000 евро, за да прикрие преписки срещу него.Адвокат Милев посъветва Георгиева не казва нищо пред съда, да не отговаря дори на въпроса за работата й в „Чубра".
 
Според заключението на съдебно-счетоводната експертиза на „Дюни" „във фирмата е водено перфектно счетоводство". Експертът Яна Демирева убедено обясни, че „Дюни" и „Кигстън Ентърпрайсис" са били големи бизнес партньори. Всичко било осчетоводено с ваучери, които описват колко туристи са дошли в „Дюни", за колко време, на какви цени, в кои стаи са настанени в хотелите. Според обвинението обаче между двете дружества са преливани "сиви пари".
 
Друга експертиза касае банкови документи и извлечения за американската офшорка. Адвокатите обаче поискаха отвод на едно от вещите лица, тъй като експертът правил изводи, за които не са го питали. Експертът изразил писмено мнение, че действително стари машини са представяни по документи за нови. Съдия Румяна Ченалова прие експертизата, без изводите на експерта.
 
По искане на адвокатите, на следващото заседание ще има допълнителна експертиза към приетата вече. Съдията насрочи делото за 18 декември.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.