iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Христина Христова: ГЕРБ е основен конкурент на НДСВ

Партия ГЕРБ не е партньор на НДСВ, а основен конкурент. Като извънпарламентарна опозиция НДСВ трябва да се опита д си върне част от електората, който е отишъл при ГЕРБ. Това заяви в Перник бившият социален министър от правителството Сакскобургготски Христина Христова пре представянето на своята визия за развитието на партията, с която кандидатства за лидерския пост. В противовес на своя опонент Николай Василев Христова смята, че завоят надясно за НДСВ би бил опасен, защото това по същество ще бъде нова партия и връщане към двуполюсния модел, срещу който НДСВ се бори 8 години.
 
НДСВ е формация с ясно изразени либерално-центристки ценности и няма криза на идентичността, заяви Христова и посочи, че това също е едно от различията във вижданията им с Николай Василев. Според нея партията трябва да експертните съвети във всеки областен и общински център, които постоянно да следят политиките на местното самоуправление и да взимат отношение по тях. Като извънпарламентарна партия за НДСВ са много важни връзките с гражданското общество. Затова Христинна Христова е планирала в концепцията си НДСВ да бъде иницатор на различни изяви по важни за хората теми, като това става един път месечно в областните центрове, а в общинските - веднъж на 3 - 4 месеца.
 
Христова смята, че формата "правителство в сянка", за коят говореше Николай Василев, не е подходяща за НДСВ, тъй като партията не е парламентарна. Според нея това е несериозно. "НДСВ трябва да превключи от релсите на партия на властта, в която беше 8 г., към партия в извънпарламентарна опозиция", подчерта тя и допълни, че историята неслучайно е дала тази времева пауза на жълтите. След конгреса НДСВ трябва да излезе от рамките на понижено самочувствие и преживения шок от парламентарните избори, заяви Христина Христова. Тя смята, че още от 29 ноември трябва да се започне работа по подготовката на местните избори през 2011 г. "Тогава вместо министри на сянка, трябва да извадим и да имаме много кметове и общински съветници на слънце", заяви тя и аргументира думите си с факта, че там, където има силна местна власт, резултатите от парламентарните избори са добри. Президентските избори също са приоритет на НДСВ, каза Христина Христова и посочи, че партията има капацитетни личности, които могат да се кандидатират за вота през 2011 г.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.