iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НДСВ организира кръгла маса за държавен бюджет- 2010

Икономическият и финансов експертен съвет на НДСВ организират кръгла маса за бюжет 2010 и за управленската програма на правителството, съобщи в Перник кандидатът за председател на НДСВ Христина Христова. Очаквахме дебати по бюджета, удивени сме, че те не се състояха и затова решихме да ги изнесем извън парламента, обясни Христова.
 
Бюджетът ще бъде коментиран като макрорамка, приоритети, разходната част и т.н. като НДСВ ще даде и своите предложения. От партията са обезпокоени, че се слага кръст на семейната политика, която са започнали, още когато бяха на власт. Става дума за орязаните наполовина помощи за близнаците и за майките редовни студентки, за отмененото данъчно облекчение при закупуване на първо жилище от млади семейства и ваучерите за децата, които не са приети в общинските детски градини. Това са придобивки, които са постигнати след много спорове с предния социален министър Емилия Масларова, посочи Христова. "Ако грешката в тази сфера, която по думите на министър Симеон Дянков е техническа, не се изправи, ще оказваме обществен натиск върху парламента с неправителствените организации на младите майки", заяви тя.
 
При 195 милиона лева през 2009 г за мерки за пазара на труда, за 2010-та са  заложени 65 милиона лева и това се прави в условия на криза, когато много хора губят работата си, посочи Христова. Според нея стремежът на правителството към спестовност е похвален, но така бюджетът няма да покрие финансово посочените приоритетите. Тя смята, че има какво да се направи и за оптимизиране на администрацията.Според нея неоправдано малко са и пердвидените места за социални асистенти. От нуждаещите се над 14 500 човека, социалната услуга ще могат да получат само около 4 000. За пръв път от 9 години няма да се увеличават и пенсиите, а щесе дадат добавки, които разделят възрастните хора.
 
Организираната от НДСВ кръгла маса ще бъде в сряда в залата на столичния хотел "Кристал палас".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.