iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ловци бият глигани за медали

Ловци бият глигани за медали

Два глигана за медали отсреляха ловци в пернишкия край през последните трийсетина дни. Ловен рекорд отбелазаха миналите почивни дни авджиите в земенското село Горна Глоговица, съобщава Градски вестник. За един излет местната ловна дружинка Убила 6 глигана. Това е най-големият отстрел в 22-годишната история на ловното сдружение. Наслуката споходила авджиите след 13 неуспешни излета, при които гръмнали само едно прасе. Още на първа гонка обаче на 14-тия излет ловните кучета порода "барак" вдигнали едно стадо свине и от раз били убити пет приплода.
 
Ловецът с 30-годишен стаж Милко Величков се пошегувал, че колегите му гърмят малки свине и сега ще видят какво ще направи той. В същия момент му звъннал телефонът и ловец от дружината в с. Мурено му съобщил, че е намерил загубило се куче Вилма. Величков си го взел и на връщане Вилма влезла в една тръница и започнала да лае на място. Величков отишъл по дирите й и видял голям нерез. С два изстрела прасето било победено. Оказало се, че и трофеят, и животното са големи. Глиганът тежал 250кг, имал 24см глили, което с 5 см под националния рекорд. В дружинката в с. Горна Глоговица членуват 27 авджии. Личният рекорд на Милко Величков е само половин сантиметър под този на Тодор Живков.
 
Трофеен глиган отстреля и председателя на Ловно- рибарското сдружение в Перник Никола Петров. Глиганът е отстрелян при групово ловуване в местността "Пресека" в района на трънското село Еловица. Животното било с тегло 220 кг.Трофеят, след съответна обработка на глигите е оценен на 118 точки, като дължината на долните глиги е 23 см., обяснява Петров.Така оценен трофеят, при участие в Национална трофейна изложба ще получи сребърен медал и ще бъде вписан в каталозите за трофеите от дива свиня, отстреляни в ловно- стопанските райони на Република България.
 
Преди около две седмици, подобен трофей е отстрелян и в село Студена.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.