iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свидетел по делото за убийството на Хайо уличи Шатката в убийството на Кръстето и Бойко Славчев

Два дни преди да го убият Николай Христов- Хайо споменал пред приятелката си Ирена, че бащата на Райко Кръвта- Васил Станков платил за премахването му. Това разказа самата Ирена пред съда вчера, където бе даден ход на делото за първото разкрито поръчкова убийство в Перник. Казах му да не го подценява, защото според мен той дърпа конците на всичко. Николай се страхуваше. Беше си купил бронежилетка, разговаря и с охранителна фирма да го пази. Гардовете обаче нямаха оръжие и той се отказа, каза още Ирена. Приятелката на Хайо, с когото имат и 6-годишна дъщеричка Вая, бе първата свидетелка, разпитана по делото за показната екзекуция на приятеля й. Хайо бе разстрелян в центъра на Перник на 19 февруари миналата година. 28- годишният Николай спрял с лек автомобил "Шкода Фабия" на светофара на кръстовището на площада и се заговорил с приятел. Когато потеглил по него открили стрелба от движеща се кола. Два куршума пронизали Христов, единият, от които се забил право в сърцето му. Подсъдими за екзекуцията му са серийният убиец Станислав Ангелов- Сиси, който е обвинен и в лихварство и Николай Николов- Шатката с обвинение и за незаконно притежаване на оръжие.
 
Сензационни разкрития направи по време на вчерашното заседание първоначално нароченият за килър Иван Цветков- Ванчето. 36- годишният радомирец бе първият задържан за екзекуцията на Хайо, но по- късно остана само свидетел. "Бях в наркопласьор в групата на Райко Кръвта. Сиси се присъедини към нас, когато аз влязох в затвора и за това не сме контактували много. Шатката пък го издирваше полицията и е идвал на нашите сбирки само няколко пъти. Той се занимаваше с убийства. Когато излязох от затвора през 2008 г. Сиси се беше захванал с черно тото. Един ден ми каза: "Ще го спра от движение Хайо". Това означаваше, че ще го убие", разказа пред магистратите Цветков.
 
20 дни след разстрела на Хайо Сиси разказал всичко на Ванчето. Според свидетеля го направил, за да му покаже, какво може да му се случи и на него. Цветков отиде и по- далеч като посочи Николай Николов- Шатката като извършител на още две убийства - на Кръстьо Кръстев и Бойко Славчев. Двамата изчезнаха безследно на 29 май 2007 г."Когато някой от групата се крие от полицията, ние му помагаме. Шатката беше обявен за издирване, а ние му давахме пари. След убийството на Райко през 2005 г., бизнеса му пое Румен Стефанов - Алф. Бойко и Кръстьо се скараха с него. Двамата отказаха да дават пари на Шатката. Румен обаче заяви, че той ще продължи да го издържа. Един ден Алф беше пиян и ми каза, че Шатката е убил Кръстьо и Бойко", обясни Цветков.
 
В показанията си Ванчето намекна също, че Николай има пръст и в убиството на Румен Стефанов, който бе застрелян през октомври 2007 г. На този извод го навела случка след екзекуцията на Алф. Друг дилър, който в момента е издирван от полицията - Теодор Неофитов - Ханс, дал на Цветков 3 хил. лв. и му казал да ги занесе на Шатката, който пък се криел в апартамент в столичния квартал Захарна фабрика. След като се срещнали двамата Николов дори не попитал как точно е убит Алф./ Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.