iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съмнителна сделка ощетява община Перник с близо 1 милион лева

Перник снимка: за хората и събитията - сделката Перо

Съмнителна сделка е ощетила община Перник с близо 1 милион лева. Общински имот е харизан на нищожно ниска цена при положение, че е предложена реална 6-кратно по-висока сума на проведен публично оповестен конкурс за продажба. Имотът е апетитен, намира се на възлово място в града, но въпреки това е изтъргуван при съмнителни обстоятелства за смешно малко пари. Броени дни след сключването на сделката с общината имотът е препродаден за 5 пъти повече пари.
 
На 6 ноември 2008г. въз основа на внесена от кмета на община Перник Росица Янакиева докладна записка  с вх.№ 511/16.10.2008 г. Общинският съвет взема решение да се организира и проведе търг с тайно наддаване на урегулирани имоти - частна общинска собственост, както следва :
 
1. УПИ - V, кв. 160 по регулационния план на гр.Перник, кв."Проучване", актуван с АОС № 563 / 07.10.1996 г., с цена 207 881 лв.2. УПИ - V, кв. 234 по регулационния план на гр.Перник - ЦГЧ, актуван с АОС № 1056 / 13.10.1998 г., с цена 48 544 лв.
 
Първият имот се намира срещу магазин БИЛЛА, в непосредсвено съседство с Бизнес център „Елена" и пред сградата на Централна ремонтна база, там където наскоро беше изградено кръгово движение.
Вторият имот е малък парцел на пресечката на улиците „Райко Даскалов" и „Вардар", вбизост до градския парк, където някога в стара метална барака се помещаваше Общинското предприятие „Ученическо хранене" и офис на Териториалната организация на слепите.
 
В решението се уточнява, че се възлага на Кмета на Община Перник да организира и проведе търга, като определи останалите условия и изисквания към кандидатите и сключи съответния договор, съгласно чл. 35, ал. 6 от ЗОС.
 
По време на дебатите общинският съветник от групата „Демократи за Перник" Георги Недев (ДСБ) предлага началната тръжна цена на имота срещу БИЛЛА да се увелечи двойно с аргумента, че е особено атрактивен. Предложението му се отхвърля и 27 съветници поимено гласуват „за" предложените цени и цялото решение.
 
Пет месеца по-късно Кметът издава Заповед № 653/17.04.2009 г., с която нарежда да се проведе публично оповестен конкурс за продажба на въпросните недвижими имоти - частна общинска собственост. Преди това с решение на общинския съвет № 318 от 19.03.2009г. по предложение на Кмета е корегирано решение №229 за провеждане на търг  в провеждане на публично оповестен конкурс, като са вписани и предложени от Кмета критериите, по които ще се оценяват кандидатите за двата имота, явили се на конкурса.  
Комисията, която ще извърши избора на победител трябва да точкува по скала предложените 1. Цена;2. Извършване на инвестиции; 3. Мотивирано предложение за технически, технологични, естетически и други качества на бъдещото строителство; 4.Срок за изграждане на Обекта; 5. Други благоприятни условия за Община Перник (напр. благоустройствени мероприятия, като озеленяване и др.)
 
Отварянето на офертите се състоя на 07 май 2009 г. от 13.00 ч. в заседателната зала на Община Перник . Комисията е с председател Иван Искренов. В нея са включени  общинските съветници Роберта Борисова, Иван Петров, Иво Петров, Хранимир Генчев, Васил Михайлов и Иво Горчев и служителите на община Перник Мария Божкова и Ива Иванова. 
 
За втория имот - между улиците „Райко Даскалов" и „Вардар" кандидатстват две фирми. Едната не е допусната заради представени само 4 документа от изискуемите 15. Другата фирма е „Метал Трейд 66" ООД. Тя предлага цена от 50 000лв. без ДДС, ангажира се да построи 5-етажна луксозна жилищна сграда с ателиета, подземен гаражи магазинна част. Обявената инвестиция е в размер на 4 милиона лева, а срокът на осъществяване на обекта е 548 дни. Поради липса на друг кандидат в конкурса е ясно, че печели имота, към който е заявила интерес.
 
За първия имот - срещу БИЛЛА, оферти са подали 4 фирми: „Стийл Трейд" ЕООД, представлявана от Първан Първанов, „Такс Консулт", представлявана от Мая Владимирова, „ММ Инжинеринг строй", представлявана от Милен Мирчев и „ИП Тектоника" представлявана от Иван Първанов Иванов. В пакета на „Такс Консулт" липсват два от изискуемите документи и офертата не се отваря.
 
ИП Тектоника и ММ Инжинеринг имат сходни оферти. Те искат да изграждат на терена търговски обекти за около 4-5 милиона лева. Първата фирма предлага за имота 1 159 888лв. без ДДС, а втората - 1 106 000 лв. Срокът за изпълнение на обекта е съответно 210 и 240 дни. И двете фирми предлагат благоприятни за общината условия.
 
Фирма „Стиил Трейд" хвърля бомба. Тя иска да купи имота за 210 000 лв. без ДДС, но срещу това се ангажира да вдигне 10-етажна сграда с 19 500 кв. м разгърната застроена площ. В нея ще има кино-център, голям паркинг и 7 000 кв. м офиси, оборудвани с луксозна техника. Инвестицията е за 22 883 210 лв. Срокът за завършване - 540 календарни дни. За общината се обещава благоприятна инфраструктура.
 
В крайна сметка след закрито заседание на комисията, която провежда търга и присъждане на съответните точки по зададените показатели, за победител е обявена фирмата, пхредставлявана от Първан Първанов „Стийл Трейд". Докладът е предаден на кмета за подписване на договор.
 
Според запознати по сигнал на кмета до прокуратурата проверка на конкурса е правила Икономическа полиция. Снети са показания от членовете на комисията, но не са открити нарушения.
 
В края на септември сделката е станала факт и е вписана в службата по вписванията.
 
Само няколко дни след това в Службата отново се заявява сделка със същия имот. Този път продавач е купувачът на имота „Стийл Трейд", а купувач е фирма „Иммобилия - Требул - Тенгелман Риъл Естейт България КД, която стои като инвеститор зад изградения наскоро магазин „+" в пернишкия квартал „Мошино". Но цената вече е скочила от 210 хиляди лв. на близо 1 милион.
 
По силата на искова молба от Община Перник върху имата вече има наложена възбрана. Говори се, че има и сигнал до ДАНС.
 
В процеса на разследнатено стана ясно, че в процедурата са допуснати редица нередности. Теренът срещу БИЛЛА се продава с предназначение за обществено обслужващи дейности, а всъщност той е отреден „за озеленяване" по силата на решение на ОБС № 186/03.11.2004г. В тръжните документи обаче това не е отразено. Случайно или не, решението е записано като № 186/03.11.2007г.
В пакета документи, които са гледани в ОбС, също пише, че теренът е за обществено обслужващи дейности.
 
В Перник не се разрешава строителство на сгради по-високи от 5 етажа, а за изключенията се търси специално разрешение от министъра на регионалното развитие и благоустройството, но и това обстоятелство не е упоменато никъде.
 
Как е станала препродажбата на имота, също не е ясно, защото в договора, приложен в тръжните книжа, изрично е упоменато, че това не може да става. Юристи коментират, че най-вероятно са подменени страници от подписания договор, различни от тези, приложени в тръжните книжа.
 
Кой и как е лишил община Перник от близо милион сякаш е очевидно, но затова ще трябва да се произнесат компетентните органи. След активното разследване по темата,  от нея се заинтеруваха много хора. Сега е налице нещо като крадеца вика дръжте крадеца. Остава надеждата, че все пак тази съмнителна сделка ще бъде развалена. Но колко ли други такива договори и сделки ще останат в папките, не е известно.
 
Приложение:

Решение № 229/06.11.2008г.О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т- П Е Р Н И КП Р О Т О К О Л № 13гр. Перник, 06.11.2008 г.
Общински съвет - Перник на заседание, състояло се на 06.11.2008 г., обсъди Докладна записка /вх.№ 511/16.10.2008 г./ от Росица Янакиева - Кмет на Община Перник и Становища на ПК „ОСКПСК" и ПК „БФ", относно: Обявяване на търг с тайно наддаване за продажба на недвижими имоти - частна общинска собственост.На основание чл. 21 ал.1 т.8 от ЗМСМА и съгласно чл.35 ал.1 от Закона за общинска собственост, във връзка с чл.69 ал.1 т.1 и чл.75 от НРПУРОИ, след поименно гласуване с 27 /двадесет и седем/ гласа "ЗА", прие
Р Е Ш Е Н И Е № 229
І. Дава съгласие да се организира и проведе търг с тайно наддаване на урегулирани имоти - частна общинска собственост, както следва :1. УПИ - V, кв. 160 по регулационния план на гр.Перник, кв."Проучване", актуван с АОС № 563 / 07.10.1996 г., с цена 207 881 лв.2. УПИ - V, кв. 234 по регулационния план на гр.Перник - ЦГЧ, актуван с АОС № 1056 / 13.10.1998 г., с цена 48 544 лв.ІІ. Началната тръжна цена е определена съгласно изготвена оценка от независим лицензиран оценител.ІІІ. Възлага на Кмета на Община Перник да организира и проведе търга, като определи останалите условия и изисквания към кандидатите и сключи съответния договор, съгласно чл. 35, ал. 6 от ЗОС.
ПРЕДСЕДАТЕЛ :/Д. МИТРЕВ/
З А П О В Е Д№ 653гр.Перник.17.04.2009 г.
На основание чл.44, ал.2 от ЗМСМА, чл.35, ал.1 от Закона за общинска собственост, във връзка с чл. 59, ал. 2, чл. 91, ал. 1, ал. 2 и ал.3 от Глава ІХ от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет - Перник и Решение № 229 по Протокол № 13/06.1.2008г. и № 318 по Протокол № 3/19.03.2009г. на Общински съвет - Перник
Н А Р Е Ж Д А М :
Да се проведе публично оповестен конкурс за продажба на недвижими имоти - частна общинска собственост, както следва:- Урегулиран поземлен имот - УПИ V „За Общeствено обслужващи дейности", в кв. 160, по регулационния план на гр. Перник, кв. "Проучване", актуван с АОС № 6056/16.04.2009г. на Кмета на Община Перник с площ от 4 424 (четири хиляди четиристотин двадесет и четири) кв.м. По данни от кадастрална карта имота представлява поземлен имот с идентификатор 55871.504.1360; Трайно предназначение на територията: Урбанизирана.Данъчна оценка на имота - 108 936,60 (сто и осем хиляди девестотин тридесет и шест лева и 0,60) лева.Началната конкурсна цена, определена от независим оценител на имоти е 207 881 /двеста и седем хиляди осемстотин осемдесет и един) лева - без ДДС. - Урегулиран поземлен имот - УПИ V „За жилищно строителство и обществено обслужване", в кв. 234, по регулационния план на гр. Перник - ЦГЧ, актуван с АОС № 6055/16.04.2009г. на Кмета на Община Перник с площ от 656 (шестстотин петдесет и шест) кв.м. По данни от кадастрална карта имота, представлява поземлен имот с идентификатор 55871.505.920; Трайно предназначение на територията: Урбанизирана.Данъчна оценка на имота - 19583,00 (деветнадесет хиляди петстотин осемдесет и три) лева.Началната конкурсна цена, определена от независим оценител на имоти 48 544 (четирисет и осем хиляди петстотин четиридесет и четири) лева - без ДДС.
Конкурсът да се проведе при следните условия:1. Участник в публично оповестения конкурс може да бъде всяко българско или чуждестранно физическо или юридическо лице.2. За да бъдат допуснати до участие, кандидатите следва да представят всички изискуеми документи, съгласно конкурсната документация.3. Офертата на участника, следва съдържа предложение за конкурсната цена и информация относно приоритетните условия на конкурса, които са:- Цена - Извършване на инвестиции - Мотивирано предложение за технически, технологични, естетически и други качества на бъдещото строителство.- Срок за изграждане на Обекта. - Други благоприятни условия за Община Перник (напр. благоустройствени мероприятия, като озеленяване и др.) 4. Депозитна вноска за участие в размер на 10 % /десет процента/ от първоначалната конкурсна цена се внася по сметка на Община Перник IBAN BG 36 CECB 97903360879300, CECBBGSF в ЦКБ АД - клон Перник до 30.04.2009г. (вкл.) 4. На основание чл. 91, ал.3 от НРПУРОИ, утвърждавам конкурсната документация, съдържаща информация за обекта и указанията към кандидатите. Конкурсната документация за всеки от обектите може да бъде закупена за сумата от 50 лв., платима на касата на Община Перник, която се получава в сектор "Общинската собственост", ет.9, стая № 2.5. Попълнените и окомплектовани оферти, поставени в запечатан непрозрачен плик се представят в отдел "Център за информационно и административно обслужване" на Община Перник до 16.00 ч. на 30.04.2009г. 6. Време и място на отваряне на офертите - 07.05.2009 г. от 13.00 ч. в заседателната зала на Община Перник . 7. В случай, че в обявения срок по т.5 от настоящата Заповед, постъпи само една оферта, срокът за подаване на офертите се удължава с 30 дни със Заповед на Кмета на Община Перник. 8. Спечелилият участник внася предложената от него конкурсна цена за обекта, както и 2% режийни разноски върху нея (съгл. чл. 52, ал.2 от НРПУРОИ), в седемдневен срок от влизане в сила на Заповедта на Кмета на Община Перник за определяне на спечелил конкурса.9. Договор за продажба се сключва в седемдневен срок от извършените плащания по т. 8 от настоящата Заповед. Заповедта да се сведе до знанието на съответните длъжностни лица от сектор "Общинска собственост" за сведение и изпълнение. Извлечение от Заповедта да се обяви на видно място в сградата на общинска администрация в тридневен срок от издаването й. Условията на публично оповестения конкурс по отношение на обекта, начална конкурсна цена, цена на книжата, срок за подаване на заявления, дата и място на отваряне на офертите да се публикуват в един местен ежедневник и в интернет - страницата на общината най-малко 15 дни преди крайния срок за подаване на офертите.Контрол по изпълнението на заповедта, възлагам на Зам. кмета - инж. Цв. Андронов. За резултатите от конкурса да се изготви доклад, който да ми се представи за одобряване. КМЕТ: /Росица Янакиева/
 
Решение № 186/03.11.2004О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т - П Е Р Н И КП Р О Т О К О Л № 13гр. Перник, 03.11.2004г.
Общински съвет - Перник, на заседание, състояло се на 03.11.2004г., обсъди Докладна записка от Кмета на Община Перник - инж. А. Георгиева и Становище на ПК "УТСБКД" ОТНОСНО: Подробен устройствен план на гр. перник, кв. "Проучване".На основание чл. 21 ал. 1 т. 11 от ЗМСМА и съгласно чл. 129 ал. 1 от ЗУТ във връзка чл. 124 ал.2 и чл. 110 ал.1 т.1 от ЗУТ, с 23 /двадесет и три/ гласа "ЗА" прие
Р Е Ш Е Н И Е № 186
Одобрява плана за регулация и застрояване на кв. "Проучване", като отпада УПИ VI "За обществено обслужване" в кв. 166, като терена се придава към УПИ V "За жилищно строителство" и се предвижда "За озеленяване".
ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБС:/ Д. МИТРЕВ/
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.