iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Голф 5 за Слави и празни приказки от кмета

Очакванията на перничани за оспорвана битка в "Шоуто на Слави" между кмета и водещия не се сбъднаха.
 
Постният разговор завърши за около 20 минути по желание на Янакиева, за която въпросът беше приключен след като Слави заяви, че всичко това е просто шега.
 
Въпреки усилията, перничани не успяха да намерят Голф 2 за Трифонов, който се сдоби с по-новия модел, на каквито се возят и част от кметския екип.
 
Като нелепа определи водещият декларацията на пернишкото сдружение "Младеж", която успя да нервира Трифонов. От своя страна, Янакиева се опита да успокои водещия като му предложи съвместна дейност, но опитите й да доближи учиндолецът до пернишката кауза останаха неуспешни.
 
В крайна сметка, чу се позицията на част от гражданското общество в града ни, която не е съгласна да бъде свързвана със събирателния образ на Гюро Кюмуро от "Шоуто на Слави".
 
Главният сценарист Иво Сиромахов пък предложи същият този образ да се премести в София, за да спрат дразгите, което беше може би единствената забавна част от целия разговор.
 
Ето отново декларацията на пернишкото сдружение "Младеж", в която са описани притесненията на група наши съграждани относно проблема с негативния медиен имидж на Перник:
 
ОТ СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ МЛАДЕЖ ГРАД ПЕРНИК
ДоСтанислав Трифонови екипа на „Шоуто на Слави"
ДоИван Христов и Андрей Арнаудови екипа на предаванията на продуцентска компания „Междинна станция"
Копие ДО:Ръководствата на бТВ и Нова ТелевизияМестните и национални медии
 
Уважаеми господа,
Не може да не направи впечатление на всеки непредубеден зрител на вашите предавания натрапчивото чувство на подигравка към град Перник и неговите жители, което излъчват огромна част от вашите ежедневни „скечове".
Чувството за хумор, господа, е есенциално за всяко едно развлекателно предаване, но на обратния полюс са непремерените цинизми, в каквито се превръщат „скечовете за Перник" - проява на пошлост и идейна импотентност . Разликата може би е тънка за предавания като вашите, търсещи висок рейтниг на всяка цена, но за хора с поведение на „слон в стъкларски магазин" що се отнася до морал, персонално във ваше лице, изглежда е абсолютно неуловима.
Толкова неуловима, че не осъзнавате това дали случайно ежедневно не обиждате и накърнявате гордостта и достойнството на над 100 000 души перничани, не малък процент от които биха могли да се нарекат ваши „фенове". Фенове, които ежедневно изобразявате като вандали, пияници, простаци и гамени, бидейки на практика част от онзи събирателен образ на „типичния перничанин" от вашите предавания. Същите тези гамени, които чрез телевизионният си избор ви плащат от хляба на масата до ефирното време, което използвате, за да им се отблагодарите.
 
И още по-страшно господа! Публичната роля и позиция, която заемате, ви позволява да създавате обществени настоения и нагласи. И ако за вас непрестанната гавра над перничани може да бъде наречена „хумор", то ако ставаше въпрос за дадена етническа или верска група в сходна ситуация, отговорните институции на момента биха я охарактеризирали като „език на омразата".
Ние перничани не сме тесногръди, но сме горди хора. Така както вие защитавате името си, водейки дела и оплювайки жълтата преса, така и ние се чувстваме длъжни най-малкото да отговорим на нападките. На нас българите до голяма степен ни липсва чувството на съпричастност - да защитаваме общи каузи, да браним общи цели, идеали, бит, произход. Има хора, които са индивидуалисти, които не биха взели присърце нанесена обида дори и над най-близък човек, но ние не сме такива хора и не бихме преглътнали безучастно такова отношение. С поведението си вие вредите на българския народ като го озлобявате и разделяте. И защо? Дали ви кара да спите спокойно вечер, знаейки че има някъде хора в тази държава - в Перник нека да са те, които олицетворяват всичко най-лошо и пошло, което ви се случва? Не сте ли вие тези хора, бидейки първоизточник на лошотия и пошлост с огромни размери, пропагандиращи я в национален ефир ежедневно?
Перник, уважаеми господа, е град с хилядолетна история, и въпреки последните 20 тежки години на преход, в които градът и неговите жители претърпяха тежки социално-икономически удари с множество странични проявления и ефекти, този град ще надживее дълго вашите краткотрайни медийни кариери. Този град ще продължи да носи славата на гордите си обитатели, на славното си минало, на яркото си бъдеще, въпреки тежките нарицателни, въпреки вас!
 
А вие господа, знайте, че всяка медийна популярност, колкото и бляскава да изглежда, е преходна. И тогава когато вашата ви напусне, част от хората може би ще продължат да си спомнят за вас, но уви - не с добро, а с лошо.
Ние не сме медийни звезди като вас, не искаме и да бъдем. Нито искаме да бъдем толкова саркастични в словото си, колкото слушалките в ушите ви, господа. Не отпавяме призиви някой да ви гледа или не, да ви се радва или не, да ви осъжда или не. Това е право на личен избор, а вашето безпардонно поведение спрямо перничани - проява на ниска култура и страничен ефект от беззаконието, в което живеем и в което човешкото достойнство бива потъпквано за жълти стотинки. Държава, в която свестните считат за луди, а простаците от телевизионния екран тачат като кумири.
Би могло да се перифразира в случая едно известно, но не и за такива като вас, стихотворение за Перник:
 
И днес, като мина през димния Перник,се спомням стрелците с най-точния мерники чувам: „Момчета! - помнете и в ада,„рейтинги падат, но Перник не пада!"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.