iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


КНСБ: Социално напрежение сред българските работници на магистралаЛюлин

Ескалира социалното напрежение сред българските работници, специалисти и служители в „Мапа Дженгиз" - турския консорциум, изграждащ автомагистрала „Люлин", съобщават от пресцентъра на КНСБ.
 
Ескалира социалното напрежение сред българските работници, специалисти и служители в „Мапа Дженгиз" - турския консорциум, изграждащ автомагистрала „Люлин", съобщават от пресцентъра на КНСБ.След получаване на работните заплати вчера и тази сутрин от над 300-те български работници, те за пореден път бяха дискриминирани. Получените трудови възнаграждения за месец октомври са в три и повече пъти по-ниски от работните заплати за една и съща работа на едно и също работно място за еднакво положен труд от приблизително 300-те работници от Турция. От месец август 2009 г. основната синдикална организация и Регионалната структура на КНСБ в Перник многократно са сигнализирали председателя на НС г-жа Цецка Цачева, министър-председателя на РБългария Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и ръководството на фирмата за грубите нарушения на българското и европейско трудови законодателства по отношение работни заплати и безопасни и здравословни условия на труд. На проведеното тази сутрин събрание на работещите български граждани, строящи автомагистрала „Люлин", бяха изразени нагласи за крайни граждански действия за защита на своите трудови и човешки права.Ръководството на СО на КНСБ в „Мапа Дженгиз" днес за пореден път се обърна с искания за проверка и спазване на трудовото законодателство от ръководството на турския холдинг.
 
По повод ескалиращото социално напрежение и липсата на конкретни действия от сигнализираните институции президентът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов се обърна с искане за спешна среща към министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и изпълнителния директор на „Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова, мениджърския екип на „Мапа Дженгиз", ръководството на ОСО на КНСБ и централата на КНСБ.Ръководството на КНСБ счита, че бездействието на мениджърския екип на „Мапа Дженгиз" за спазване на трудовото законодателство ще доведат до неконтролируеми граждански действия, за последиците от които вина ще има турския консорциум.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.