iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Глобяват за тостери с пилешки хапки

Като неоснователни определиха от РИОКОЗ жалбите, пуснати от собствениците на лавки и бюфети, до Министърът на здравеопазването. Миналата седмица са съставени два акта - единият е бил за предлагане на тостери с пилешки хапки. От ведомството коментират, че спазват стриктно новата наредба, а търговците - че са оставени да печелят само на вода и шоколад.
 
В същото време стартира  кампания под  надслов " Да се храним здравословно" в две училища от региона. Инициативата е на Българския червен кръст.
Темата за здравословното хранене застава на дневен ред при третокласниците от ОУ "Свети Иван Рилски" в Перник и СОУ "Васил Левски" в Брезник. В тези две просветни заведения има изградени червенокръстки структури и затова областният съвет на БЧК е предоставил за всички третокласници, обучаващи се в тях, специални образователни помагала, съобщи КТ "Кракра". На малчуганите са раздадени книжки, в които се описват здравословните храни и какъв е съставът им.
 
Притурката за родителите пък съдържа съвети при готвене, описва нарушенията на хранителното поведение при децата и съвременните изисквания за здравословно хранене.
 
Провеждането на кампанията е поверено на учителите на третокласниците. Опитът е почерпен от други европейски страни, резултатите от подобни образователни инициативи са добри.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.