iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Духовник отправя виртуален благослов за училищен патронен празник

Духовник отправя виртуален благослов за училищен патронен празник

 
Виртуален благослов към учителите и учениците в основното училище „Св. Климент Охридски" в пернишкото село Кладница отправи местния свещеник отец Илия . На сайта на селото в навечерието на празника духовникът публикува вдъхновено благопожелание, посветено на великия просветител, ученик на светите братя Кирил и Методий, тачен като един от светите Седмочисленици.
 
Послучай патронния празник на училището в Кладница той е приготвил и скромен подарък за дирекцията на школото - осветена на Божествена света Литургия икона на „Св. Климент". По думите на свещеника тя ще бъде връчена при благовремие, за да закрилия и вдъхновява всички деца и учители в нелекия, но възвишен път към познанието.
 
Това не е първият случай, в който отец Илия публикува в сайтовете на селата, които обслужва проповедни слова. Духовникът прави това при всеки повод от църковния календар или когата обстоятелства от обществения живот го предизвикват. Когато станаха две брутални убийства в два дни в Рударци отец Илия написа на сайта на селото проповед за Деня на Народните будители и предназначена за молебен в село Рударци по повод трагичните събития от края на месец октомври. Отец Илия се грижи за Кладнишкия манастир „Св. Николай Мирликийски Чудотворец"и редовно отслужба богослужение там. Той старателно подържа и сайт на манастира.
Благопожелание към нашето училище, по случай празника на „Свети Климент Охридски", неговият небесен закрилник
 
Възлюбени в Господа учители и учащи се,
 
Вашето училище носи името на един от първосветителите по нашите земи, ученик на светите равноапостолни братя Кирил и Методи и родоначалник на Българското училище и просвета - свети Климент. Този „български апостол Павел", е обичал жертвено в Христа своя народ и се е стрямял през целия си многоплоден живот да го доведе до духовно и национално обединение. Открито се е противопоставял на езичеството и многобожната му измама, на суеверията и греховния мрак на невежеството. Негово дело са както утвърждаването и усъвършенстването на българския книжовен език, така и на богослужебния църковнославянски език. А всичко това лежи в основата на българската духовна култура, църковен живот и държавно единство. Той е и първоучителя на българското учителство, както и първия българин-епископ в новоутвърдената българска православна църква. Освен книжовник и общественик, той е бил и Богосъзерцателен аскет и молитвеник, което го превръща в един от великите Божии угодници, просияли със светостта си и след своята смърт. Затова и Църквата го слави в деня на неговата памет с думите:
 
„Със слова наставил си народите към Божествения и безпечален живот, просиял с чудеса пред пристъпващите към тебе, със знамения преславно си озарил мрачината. Заради това, Клименте, славим Божествената твоя памет."
 
Желаем на всички ви здраве и дръзновение в усвояването на познанието, защото то прави човека свободен, въздига, развива и утвърждава в него богоподобните му творчески способности. На учителите търпение и любов, които са гаранция за доверието на техните ученици, а на учащите се послушание и вяра, че училището е първата врата към вечния живот, защото то е условие за бъдещи богоугодни обществени дела, които обезсмъртяват човешката памет. Нека, по молитвите на Свети Климент, Божията благодат и милостта Му да ви съпътстват в трудното ви, но благородно дело така, че то да се увенчае с желания успех!
От Манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.