iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдят в Перник човек на Доган

Соченият  за приближен на Ахмед Доган бизнесмен  Арбен Хавальов бе изправен пред Пернишкия окръжен съд вчера. Съсобственикът на луксозния хотел "Каса домини" в Рибарица е обвинен в източване на ДДС и използване на две имена за деянията си.
 
Бизнесменът е подсъдим за това, че в периода 26.06 - 14. 09.2000 г. чрез фирмата си ЕТ "РАС - Антон Белев" успял да източи ДДС на стойност 638 761 лв. Заключението е на пернишкото следствие. Срещу Хавальов, използвал името Антон Белев, бе повдигнато обвинение от прокуратурата през юли 2008 г.
 
Според обвинителния акт през 2000 г. бизнесменът регистрирал фирмата ЕТ "РАС - Антон Белев" в Пловдив, използвайки ЕГН на софиянеца Явор Стефанов Миланов и лични данни от паспортите на двама мъже без тяхното знание. Хавальов посочил и несъществуващ адрес за контакт с фирмата и използвал фалшиви документи, твърди обвинението. И още - че обвиняемият водил счетовоство с фалшиви фактури. Прокуратурата констатирала 296 фиктивни сделки за източване на ДДС
 
Вчера съдът разпита обвинената в съучастие на Хавальов Ана Стойнева. На предишно заседание тя се призна за виновна и сключи споразумение с прокуратурата. Така получи присъда от 1 г. условно и глоба от 2500 лв. Вчера тя каза, че не е извършвала търговска дейност чрез едноличната си фирма, а само е подписвала фактури. Фирмата създала с помощта на Хавальов, за да изкарва пари, докато учи.
 
Делото ще продължи през януари 2010 г.
 
Името на 38-годишният бизнесмен Арбен Хавальов се появи покрай проверка на парламентарната комисия за борба с корупцията на собствеността, парите и инвестициите в туристически обекти на лидера на ДПС Ахмед Доган.
 
Хавальов стана известен като "домакина" на Доган. Той се води собственик на хотел "Каса Домини" в Рибарица. От ДСБ твърдят, че лидерът на ДПС често разпускал там. По признание на Хавальов строителството на луксозния хотел струва 3 млн. евро, като за целта са теглени банкови кредити. Твърди се, че само за един спален комплект с марката "Версаче" в комплекса са плащани по 800 евро. Леглата в хотела струват по 4000 и 5000 евро. Хиляди са вложени и в облицовки от злато и скъпи материали.
 
В интервю за „Труд" Арбен Хавальов казва, че на делото в Пернишкия окръжен съд ще трябва да се докаже дали въобще има човек с името Антон Белев. Той отрича категорично да има нещо вярно в двойната му самоличност. Делото влязло в съда в резултат на сигнал от Яне Янев и негови публични изказвания. „Това дело е много старо, бе прекратено и след това възобновено при следователката София Йорданова, която ме извика в пернишката следствена служба. На бюрото й беше вестник "24 часа" или "Труд" - не си спомням, имаше снимка с президента как дарявам пари за българската култура. Тя ми каза: Ти си много голям човек и т.н., тук сега има едно дело, и... ми поиска 50 000 евро. Да оправи делото. Почна да се рови - двойни самоличности и т.н. Тя настояваше чрез посредници да й дам 50 000 евро. Което е лудост!" разказва още Хавальов пред „Труд" . Не е притеснен, че следователката може да го съди за клевета, защото бил подал жалба в ДАНС и там е образувана преписка. Тесен кръг от хора знаели за това, за да може да се направи мероприятие и следователката да бъде изловена с подкупа, но Яне Янев изнесъл информацията от ДАНС, обяснява още бизнесмена, като твърди, че не познава лично Ахмед Доган.
По материали на "Труд".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.