iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нова традиция въвеждат в Ковачевци

Нова традиция въвеждат в Ковачевци. С първото провеждане на Ден на загрижеността в малката община слагат началото на ежегоден празник на 27 ноември, когато Църквата почита св. Теодосий Търновски. Инициативата е на общинската управа. В организацията на първия празник се включиха деветте читалища от общината.
 
Гост на тържеството беше бившият зам. министър на културата Надежда Захариева. Раздадени бяха 20 пакета с хранителни продукти и лакомства на деца от социално слаби семейства. Специална благодарност бе изказана на ковачевските кръводарители, които са най-активните в цялата област и са спасили много човешки животи.
 
Песента "Питат ли ме дей зората", изпълнена от децата от Сирищник и председателя на читалището в Ковачевци Иван Бодуров, вдигна на крака препълнената зала. Със своя певческа формация в празничния концерт се включиха и представители на Съюза на инвалидите. Прочетено беше стихотворение на Васко Василев - председател на клуба на инвалида в Сирищник и консултант в център за хора с увреждания. Учениците от училището в Калище представиха драматизация по Йовковия разказ "По жицата".
С "Многая лета" отец Александър благослови благородното начинание, като заръча по-често в днешното време да показваме доброто си отношение и загриженост към човека до нас.
 
В знак на признателонст организаторите на празника подариха икона на дългогодишния читалищен деятел Любен Кирилов, който на 25 ноември навърши 80 години.
 
Концертът завърши с изпълнение на прочутите "Калищенски баби".
 
Снимки: dobrinite-news
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.