iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Монтират барбекюта в ждрелото на Ерма

Ждрелото на Ерма при Трън

Туристи ще въртят чевермета и ще пекат пържоли на Ждрелото на река Ерма край Трън.Това ще стане ако община Трън спечели проект за трансгранично сътрудничество със сръбския Димитровградна стойност 300 000 евро, внесен в МРРБ.
 
Предвижда се реконструкция на съществуващата 14-километрова екопътека, опасваща уникалната местност „Ждрелото". Ще бъдат подменени дървените части на мостчетата, предвижда се и изграждане на заслони в планината. На общински 5-декаров терен, разположен край „Ждрелото", местната управа смята да изгради 12 беседки с барбекюта, за да бъде по-удобно за туристически излети. Ще има нов паркинг, както и информационен център. На входа и изхода на туристическия обект ще има информационни павилиони, разказва кметът на Трън Станислав Николов пред радио "Фокус"-Пирин.
 
От своя страна управата на Димитровград също смята да изгради екопътека на своя територия.
 
Ако се реализира отдавнашната идея да заработи ГКПП-то при село Петачинци, туристите ще могат снободно да правят преходи, преминавайки и на българска, и на сръбска територия. Екопътеката ще продължи в посока Погановския манастир и Погановското ждрело. Монасите от Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян" вече водиха разговори със сръбски духовници и за трансгранични поклонически пътувания.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.