iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Идат сурвакари от Того и Китай

Идат сурвакари от Того и Китай

Групи от Того и Китай идват за 19-тия международен фестивал на маскарадните игри в Перник, съобщава пред Радио "Фокус"- Пирин шефът на културно-информационния център Кирил Манов.
 
Заявката за участие от Африка е сред най-екзотичните в историята на фестивала. Жителите на западната африканска страна ще демострират културата на народите си, изминавайки 4 640 км до Перник. Пищността на пернишкия маскараден фестивал ще се допълни и от танца на истински китайски дракони.
 
91 фолклорни групи са заявили участието си за 19-тия Международен маскараден фестивал в Перник. 12 от тях са от чужбина и 79 - от страната. Над 5 хиляди участници ще си дадат среща в Перник. Тази година Фондацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ обяви Перник за европейска столица на сурвакарските игри. От миналата година фиестата влезе в националния културен календар. 150 000 лева отпуска Министерство на културата като финансова инжекция за провеждането на фолклорното събитие. Останалата необходима сума ще се набира най-вече от спомоществователи, част от нея ще предостави и Община Перник.
 
През 2010 г. ще се заложи на икономии от скъпо платени досега прояви. Отпадат симпозиуми, фотоизложби, официални вечери и коктейли. Целта е една - средствата да се насочат към дефилетата, за да бъдат още по-атрактивни и красиви.
 
Досега в Перник са гостували групи от Египет, Япония, Индия, Италия, Франция, Ирландия, Полша, Словакия, Русия, Грузия, Сърбия, Македония, Турция, Словения, Черна гора и др.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.