iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правила за боклука иска прокуратурата

Правила за боклука иска прокуратурата

Окръжна прокуратура в Перник е предложила на Общинския съвет незабавно да разработи и приеме местна наредба за определяне условията и реда за изхвърлянето, събирането - включително и разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на община Перник. По предложение на постоянната комисия за околна среда това ще трябва да стане до края на януари следващата година. Съветниците се ангажират да направят и общинска програма за управление на отпадъците.
 
Предложението на прокуратурата е съгласно чл.19 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и е вследствие на липсата на такава наредба в нормативната база на Общинския съвет, констатирана след проверка. Според началника на отдел „Екология" инж. Евгения Андреевска, цитирана от други медии, общинската администрация има готовност да внесе за разглеждане в ОбС целия набор от основополагащи нормативни документи, отнасящи се за опазването на околната среда и отпадъците. Те включват общинската програма за опазване на околната среда, актуализирана Комплексна програма за управление качеството на атмосферния въздух, общинска програма за управление на отпадъците, както и Наредба за управление на отпадъците по чл.19 от ЗУО.
 
Заради обема на нормативни документи и сериозността на материята, постоянните комисии в ОбС са предложили на днешното заседание на ОбС да  се разгледат първите две програми, като по този начин ще се съобразят и с предписанието на РИОКОЗ-Перник за актуализация на Комплексната програма.
 
Законът за управление на отпадъците (ЗУО) е в сила от 1 януари 2005г. Съгласно чл. 19 от този закон Общинският съвет е длъжен да приеме предложената от прокурорите наредба. Тяхната проверка е установила, че всички други общини и общински съвети в област Перник са спазили разпоредбите на ЗУО. Правната норма има задължителен, а не пожелателен характер и затова няма как да бъде избегната.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.