iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съветници изпързаляха кмета и Перник за ледена пързалка

Съветници изпързаляха кмета и Перник за ледена пързалка

Общинските съветници в Перник изпързаляха кмета и града за монтирането на временна ледена пързалка. Внесеното на сесия днес предложение на кмета Росица Янакиева по темата предизвика небивали скоро на заседание на Общинския съвет дебати.
 
Единствената получена в Ощината оферта за изграждане на ледена пързалка (в края на паркинга зад Минната дирекция - над сградата на Архива) е на фирма „Спорт Индъстри" ЕООД. Фирмата обаче поставя изричното условние общината да поеме разходите за ел. енергия, освен че предоставя терена безвъзмездно.
 
В замяна на това, според внесено за разглеждане в ОбС предварително споразумение, фирмата се ангажира да осигури ежедневен безплатен достъп и ползване на пързалката от деца до 14 години, но само ако ги придружават родители,  в часовете от 10.00  до 11.30 и от 15.00 до 16.00. По това време повечето деца са на училище, а родителите, които задължително трябва да ги придружават - на работа.
 
По предложение на постоянната комисия за децата, спорта и туризма клаузата в споразумението, касаеща погасяването на сметките за ток от общината беше отхвърлена като правно неоснователна и като носеща риск от големи разходи. В мотивите на докладната записка на кмета се уточнява, че по предварителни проучвания разходите за ел. енергия щели да бъдат около 5 000 лева на месец. Според съветници обаче няма гаранция, че може да стигнат и до 30 000 лв. По всяка вероятност до пързалката ще има кафене, и въпросът е дали и неговият ток трябва да се плаща от общинската хазна.
 
След процедурно объркване в гласуването на предлаганите решения все пак беше предложено да се търси споразумение с фирмата като отпадне изискването й за сметките за ток. Янакиева беше категорична, че това няма как да стане, защото това е единственото изискване срещу, които е възможно децата на Перник да имат ледена пързалка. Тя припомни, че наследи договор за такова съоръжение, който задължаваше Община Перник за три години да плати на фирма „Комуникация 2002" 1 019 424 лв. без ДДС - по 340 000 лв. годишно като в същото време плащаше и всичките консумативи, както и заплатите на обслужващия персонал.
 
При така поставените от съветниците ограничения не се знае дали ще има споразумение. Отново се чуха гласове, че е по-изгодно Община Перник да закупи собствена ледена пързалка. Най-ниските цени били около 100 000 евро.
 
Кметът и съветниците от БСП обвиниха дясното мнозинство в минипарламента в прилагане на двоен аршин, защото по време на същата сесия гласуваха помощ на държавната техническа гимназия „Юрий Гагарин" за участие на нейн отбор в световно първенство по тенис на маса за юноши в размер на 504 евро, а не се съгласиха 6 месеца да се дават по 5 000 лева общински пари за децата, които искат да карат кънки и ще си плащат за това.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.