iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник обсъдиха емигрантските неволи

В Перник обсъдиха емигрантските неволи

Имигрантите в България в момента са около 1% от населението или около 150 000 души, но тенденцията е до 2-3 години броят им да се удвои. Ето защо се налагат специални мерки по отношение на интегрирането им в обществото.
 
Днес в община Перник лектори от „Център за предприемачество и управленско развитие" - България проведоха еднодневно обучение на тема „Заедно за по-добра интеграция на имигрантите" по проект BG EIF 2008/01 интегрирана схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи на политиката за интеграция на имигранти в ЕС"
Главна цел на проекта е да се приеме закон за имигрантите, както е във Германия и Великобритания и други европейски страни. Това е особено важно за България, която като член на ЕС се явява и външна граница на Съюза и трябва да има ефективна политика по отношение на имиграцията.
 
Проектът е насочен не само към имигрантите, но и към широк кръг партньори и заинтересовани лица. Стартира със създаване на обща работна група за взаимопомощ и сътрудничество между всички страни. В България преобладават имигранти от Сирия, Израел, Украйна, Гърция, Македония, Афганистан и др. държави извън ЕС. БЧК доброволно подпомага имигрантите в България, а държавата подпомага само бежанците, стана ясно от председателя на БЧК в Перник Наталия Минева.
 
Сред другите участници в обучението бяха представители на общинската администрация, неправителствения сектор, общинския младежки съвет, краеведи и др.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.