iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Частни дружества стават притежатели на Топлофикация-Перник

Частни дружества стават притежатели на  Топлофикация-Перник

Фирмите „Бови тур" и „Стиим Трейдинг", основни кредитори на „Топлофикация Перник" стават  и нейни основни акционери. Държавното топлофикационно дружество дължи на двете фирми 99 650 000 лв. Според актуализирания оздравителен план техните вземания се преобразуват в капитал.  
 
Актуализираният оздравителен план на „Топлофикация Перник" беше приет на провелото се днес общо събрание на кредиторите, съобщава  "Съперник".
 
На предишното общо събрание, което се проведе на 14.10.2009г.,  приемането на оздравителния план беше отложено по искане на представителя на Агенцията за държавни вземания и по предложение на длъжника - „Топлофикация Перник". АДВ се възпротиви срещу разсроченото погасяване на вземанията на държавата, тъй като решение за това може да бъде взето само след уведомяване на финансовото министерство.
 
Длъжникът пък предложи отлагане на приемането на оздравителния план, тъй като в него не са взети предвид допълнително приетите от съда вземания на кредиторите. Тогава освен основният списък на кредиторите  има още три други списъка.
 
Пернишкият окръжен съд (ПОС) прие исканията за основателни и отложи гласуването и приемането на оздравителния план. В законоустановения срок съдът обяви, че допуска разглеждането на оздравителната програма на „Топлофикация Перник" и насрочи ново общо събрание на кредиторите, което се проведе днес.
 
Представителят на АДВ отново поиска отлагане на приемането на оздравителния план, за да бъде съобразен не със сегашния устав на топлофикационното дружество, а с нов, изработен на база на оздравителния план. От АДВ поискаха още  в оздравителната програма да бъде предвиден надзорен орган, който също да контролира изпълнението й.
 
Юристите на „Топлофикация Перник" също поискаха отлагане на приемането на оздравителната програма. Аргументите им бяха, че така предложения погасителен план не би могъл да се изпълнява, тъй като постъпленията от инкасираната топлоенергия и от продадената електроенергия не са достатъчни за погасяване на задълженията. За да се спази погасителният план, ще бъде необходимо кредиторите да направят инвестиции, което не е заложено в оздравителния план.
 
Наред с това от „Топлофикация Перник" информираха, че Върховна касационна прокуратура е разпоредила проверка на законосъобразността на вземанията на двата основни кердитора на „Топлофикация Перник"- фирмите „Бови тур" и „Стиим Трейдинг".
 
Позовавайки се на разпореждания в Търговския закон, ПОС отхвърли исканията на „Топлофикация Перник" и АДВ за отлагане на приемането на оздравителния план и го постави на гласуване от кредиторите. Съдът отхвърли и молбата на АДВ за предоставянето на право на глас по отношение на частните държавни вземания от „Топлофикация Перник".
 
На това общо събрание на кредиторите бяха приети депозирани писма от още 5 кредитори на топлофикационното дружество, приети от съда. Те също гласуваха за приемането на актуализираната оздравителна програма.
 
Предстои съдът да се произнесе дали я одобрява. След това, съгласно Търговския закон, в 7-дневен срок могат да бъдат представени възраженията по решението на съда.
 
След закриването на общото събрание на кредиторите юристите на „Топлофикация Перник" не скриха притеснението си от проблемите, които очакват да възникнат при реализирането на така приетия оздравителен план заради недостиг на средства. Ако се стигне до бламиране на изпълнението на оздравителния план, тогава „Топлофикация" е заплашена от обявяване в несъстоятелност.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.